Monday, February 14, 2011

tuhan kabulkan doaku

aci x entry ni x yah gmbr?
hehe...

lama btl aku neglect blog personal ni.
alasan standard - bizi.
:)

hurmmm...
kandungan aku skrg mencecah 11weeks.
baru je sgt kan.tapi org kate perut aku ni da mcm org ngandung 5bulan..ahakss..
tang perut ni aku mmg failed sket sbb kurang penjagaan haha dush dush dush kat diri sendiri.
so bile kt rahim tu da ke depan sket je,perut belah atas ni over2 ke depan pulak...hahaha.
salahkan diri sendiri sudaaa sbb x brp nk jaga.badan pon da naik since pregnancy lost yg previous.

:)

ok..berbalik kpd tajuk asal.
ermmm..
sbnrnye cerite pasal bukak kedai pengantin ni.
aku pon x sangka aku seberani ini nk bukak kedai.
bajet pon bknnye byk dlm tgn.
x smpi 30K pon.
selambe je ekk aku ni?

kalo nk ikutkan pengalaman kawan2 mak andam n pak andam yg aku kenal,
utk bukak kedai pengantin ni patutnye kena ade atas 70K,in other words to be safe la.
tapi setelah aku men'calculate' yg asas2 nye keperluan shj memandangkan aku da ade brg2 nya cuma xde kedai je so aku bajet2 berani je lah.

peralatan pelamin insya allah da mencukupi,cume baju2 je lah aku kena byk kan lagi.skang ni pon da byk sbnrnye cume nk pelbagaikan design aje.yg tu sikit sebyk aku da topup2.so kat situ xdelah bsr sgt masalahnye .
:)
masalah yg ade mula2 tu ialah mcm mana nk design kedai pada kadar yg btl2 minimum tapi superbbb quality n design.
jawapannye ialah mendapatkan khidmat interior designer cum BFF aku si Arnis.
she helped me a lot u see.
x kesah pasal bayaran.
cume die byk bg arahan la hehe.
ade kalanye arahan die x kena dgn tekak aku..i mean selera aku tapi aku turutkan jua arahan die
tapi mmg hasilnya mmg best sbb die pandai estimate ruang n main kaler n pilihan perabot pon ok,kena dgn bajet aku.at least yg basic2 aku da sediakan la,yg x brp nk penting akan diadakan kemudian..bile ade rejeki lebih hehehehe.

sape nk khidmat arnis ni bole la email aku hehe.harga kena tny die sendiri haha mak xreti nyah.
sblm die jadi lecturer kt upm ni die pernah jgk jd ID'er kt satu firm ni.nama ape ntah aku da lupe.

nnt blogpost akan dtg,kalo aku ingt dan kalo aku rajin,aku letak gmbr sebelum n slps deco kedai.
la ni x bwk ade kt hddisk kt uma. ;))

byk sbnrnye dugaan mase nk bukak kedai ni.
mula2 mcm xde ape sgt tp makin lama jadi makin complicated pulak.
mula dari perjanjian kedai dgn owner kedai .
aku ingtkan aku deal terus dgn owner cine tu tapi rupenye aku kena deal pulak dgn india tgkt bawah sbb die ckp kt cine tu mintak tlg carikan tenant tgkt atas.pulak dah.
kat situ pon da pening sbb cine tu ckp lain india tu ckp lain.
yg buat aku geram bile aku call / sms india tu xnak angkt.ade je alasan .ade sekali tu smpi 3 hari die x reply call n sms aku.ade sbbnye tp aku x leh cerite kt sini.
aib org..aku malas nk bukak.

lps tu pulak bile da handover duit deposit 3+1,cine tu mintak aku deal ape2hal pasal kedai dgn anak die.
adus.
tu pon problem jgk sbb anak die x brp nk hormat org.
slh satu cth ialah semasa banjir dlm kedai.
ko bygkan satu hari tu hujan sgt lebat kt luar kedai...n tidak semena2 hujan jgk DALAM kedai!!
leh bygkan x?
aku mase tu tgh nk ukur panjang n lebar space utk letak karpet tibe2 hujan mencurah2 dari siling.
gila x?

bile aku panggil anak cine tu,die bole kata kalo aku x puas hati die mintak aku keluar dari kedai tu die akan pulang deposit.kurang ajar x?
ayah die sikit punyer polite bile berbicara dgn kite...tapi anak die ya ampunnnnn nama je kontraktor tp xde budi bahasa.
siap tu mule2 dlu die bole accuse kitaorg simbah air dlm kedai...bole percaya x?
xde kerja la eh aku nk buat mcm tu ..die ingt kami ni nk main2 kan die x nak niaga btl2 agaknye.
geram gilakkk aku mase tu.
sebbaik aku pk aku ni tgh pregnant je,kesabaran tu mmg melangit tgginya...huhuhhh.

tp lps tu die btlkan jgk lps die sendiri tgk video air turun dari siling yg laki aku rakamkan tu.
solution nya die kena tkr atap n besarkan paip saliran dari atas bumbung ke bawah.

selesai yg tu pulak,dtg masalah lain.
bile dah mula kan operasi kedai,suddenly die nk potong bekalan api.
ko bygkan...aku baru je start meniaga ni...die nk potong letrik.
ciskek x?
alasan die sbb die nk kami kedai atas n bawah tukar kpd akaun sendiri di TNB.
rupenye die da bg peringatan kat india bawah tu tapi india tu x inform aku apa2 pon.
sakit x jiwa?
anak cine tu mmg kurang budi bahasa sket.suke2 hati die jek nk aniaya org.
yg india tu pulak selalu nau misscommunication dgn aku.
parah btl.

anak cine tu ingt ape aku nk lari ke? ntah hape benda lah.aku byr deposit smpi 4 bulan kt bapakkkk die kot. tu x cukup menjamin ke yg kami ni btl2 nk berniaga kan?dugaan btl lah.
sudahnye kami ke TNB jgk tukar nama n bagi cagaran.

fussy sgt!
pakkan aku da sign agreement n deposit da jln.
kalo x pasal aku hormatkan bapakkkk cine tu,da lama aku blah.

yg terbaru ni pasal 1st rental payment.
yg cine ckp mcm tu,yg india ckp mcm ni.
pening2.
bile aku sms { sbb aku x nak diorang rasa terganggu} x pulak diorang reply.
bile call x angkat.pening lah.

sudahnye aku tggu jela anak cine tu reply,tu pon reply after 2-3hari .
sakit x jiwa ko.

hishhhh...ni pk pasal aku nk berniaga jek ni.
kalo la dari awal aku tahu aku akan deal dgn org2 fussy mcm ni,x hingin aku bagi deposit tau.
byk btl dugaan n cabaran.
setakat ni aku laki bini hanya bersabar jelah.
anggap ni ujian dari tuhan.

so far alhamdulillah feedback dari customer ok jgk walaupon agak slow sket.
mula2 mcm ni la kot agaknye.
org blm tahu sgt kedai aku ni.
lama2 nnt org tahu la kan...hehe...[ayat nk pujuk hati sendiri].

aku amat2 berharap aku dpt bertahan.
yelah...bile da berniaga mcm ni baru aku tahu bukan sikit2 duit kena kuarkan.
dan promosi kena bagus.
tu paling penting.

oh ya,aku gajikan seorang pekerja.harap2nya die bole bertahan dan yg pentingnya aku dpt bertahan utk byr gaji die tiap2 bulan hahaha.lawak la mung ni sri!

oklah,setakat ni jek luahan perasaan aku muahahaha.
hambek ko berjela2 ayat langsung xde gmbr kehkehkehkeh.
gasak la. ;p

ermmm..safiya x brp sihat ni.die kerap muntah2 n berak2 dua tiga hari ni.
da bg ubat pon still the same.
tgkla esok luse ni kalo still x baik aku nk bwk gi klinik lain pulak.

hari ni valentine day.for me every day is my kasih syg day,not just today hehe.

esok kite sambut maulidur rasul k.hehe tetibe ;)

sekian celoteh kite utk hari ini.nnt sambung lagi.
wassalam ;p