Thursday, September 10, 2009

migrain balik!

haishhhhhh...
baru nk berbangga bangga...
kunun x kena2 lagi migrain nih..
alih2 semlm....adussss...
sakeeettttttt sgggtttttt!

padan muke saya!tu lah,berlagak sgt!

mcm biasa,kalo migrain saya dtg,gi opis pon x gune.sbb x bole wat kije.
denyut2 punyer pasal.
saya dpt rasakan b.p saya naik mencanak2...
sbb tengkuk sakit yang amat...
rasa cam nk putus urat tengkuk ni denyut die tuh...
huuuuuu....
bile migrain saya nk hilanggggg niiiiiiii??????

doktor sy kat mesra dah bagi surat soh refer ke hosp...kunun utk wat check up la kenapa tekanan darah sy tggi dan migrain salu2...nk jek ckp kt doktor...ala doktor...rilek arrr...sy mmg ade migrain since Form 2,dr....ape der halll...bule??? hikhik...kompom den kena balun dgn laki den!

anyway,sy blm berkesempatan lagi ke hospital serdang nunnn utk wat appt.i'allah akan try cari mase utk itu....

so...bile migrain menyeran di saat2 berpose ni...sgt la menduga keimanan ku....
sbb X BOLEH MAKAN UBAT!!! uwaaaaaaaaaaa!
pengsan disitu...
disebabkan saya emergency leave...saya pon cubela utk tido....
tido kat bilik....sambung tido kt sofa....pon x bole2 jgk lelap disebabkan denyut yang amat sgt...
sudahnye saya malas nk layan lg dah sakit kepala nih...

ym dgn papa..soh amik kan stok caffergot saya(ubat migrain)...dan saya layan wat editing...
tp lagi saya wat,lagi berdenyut kepala ni....huuuuu..parah ni....
tgk jam da kol 4ptg...
sudahnye...arhhh..masak la....

saya nekad je nih...x nak layan sakit tuh....
disebabkan pinggan jiran saya tu saya x tau nk balas ape...
so sy pon pk punyer pk punyer pk...
"saya yakin betul..saya nk masak NASI MINYAKKKKKK!"...clap clap clap....
tp x nak gune minyak sapi...gune Planta...

ade 9 vitamin,termasuk asid folic skali...opsss...nk tambah anak kah?heheh!

simple je nasi minyak saya...gune bahan yang ade saje...kismis,ayam dipotong dadu bukan dadu memotong ayam ye sedara2...n bawang besar n bawang putih dihiris2....

gune planta yang sihat itu sbg minyak...letak dalam 3 senduk kecil,masukkan bawang2.masukkan sesudu rempah beriyani ...n then ayam...bile da masak ayam tu,masukkan kismis pulekkk...

macam biasa,mase gosek beras padi huma tuh,tos kan airnya dan asingkan...pastu bahan tumisan tadi masukkan dalam beras tu n then air tos tuh dimasukkan semula ke dalam beras+tumisan tuh....

gaulkan hingga sebati sampai jadi cam kat atas nih....
n then masak nasi pakai cooker macam biasa...
bile nasi da masak..korek dalam 4-5 lubang gitu,masukkan pewarna kuning...
oppsss...i da ade pewarna kuning uolsss...jgn jeles ***x kosek uols nk jeles..hahaha!
lps tuh bile da masak,gaulkan nasi spy kaler tu bercampor dalam keseluruhan nasi.

permintaan papa...nk ayam goreng berempah...so buatla sket...

kari sotong mamak style!

ayam masak merah...

ni pon permintaan papa...sayur tauhu tumis telur....nk hirup2 katenye...

taraaaaaa...nasi minyak saya yang simple da siap....
bagi orang sebelah sket....kasi skali ayam masak merah n kari sotong....
dalam hati cuak jgk,yelah masak time berpose....ntah ade rasa ke x...
sebbaik alhamdulillah papa thumbs up!
lps buke,teros cari cafergot saya tuh.....
makan sebiji...selang sejam..makan lagi sebijik...
huhhhh..legaaaaa!
sekian laporan migrain saya hari ini....
heheh.!








4 comments:

NahDaTuLIzaH said...

lor...dalam migrain pon sempat masak?
kalau aku slamat da tdo...huhuhu...
anda mmg isteri mithali....

puterikurekure said...

tu dia haihh...dasat no.
migrain2 leh masak camtu skalik. dasattt....

zULiaNa zULizzY said...

jgn marah ye aku nk tiru resepi ko..hehehhe..
cam sedap jek tgk..

Suki Cida said...

ush asal tak jemput i dtg umah.... aaahhh terliuq suda