Wednesday, March 04, 2009

nk elak jaundice...



ada blogger tny saya...

mcmane nk elak jaundice dari kena kt bby kite yg baru lahir...sbnrnye nk ckp bole elak tu,x bole jgk...sbb if da berusaha elak pon,tp kalo da nak terkena...akan kena jugak...cthnye safiya saya la tuh...

gmbr di atas ialah semasa safiya baru dilahirkan lbh kurang 4 hari gitu....saya da cube bagi susu badan sbb kate nurse n doktor kat situ,susu ibu adalah imunisasi yang paling mujarab..malangnye breast saya hanya bengkak penuh dgn susu tp safiya x nak minum...seksanya tuhan aje yang tau....

jaundice safiya sgt teruk...mencecah bacaan 29 lebih...bacaan normal hanya 4 atau 3 ye kengkawan....safiya hampir2 kena transfuse darah dan saya diminta doktor spy menandatangani satu surat kebenaran..yang mana if bacaan naik lagi,mereka tanpa berlengah2 lagi akan terus tukar darah safiya tanpa tggu saya...

ohhh..pilu nye mase tu tuhan aje yg tahu...

da lah badan safiya berselirat dgn wayar2 smue...tgn die yg halus tu pulak ada pin pencucuk utk kuar darah tu,ape nama die saya pon x tau...sedih tau uolss!da la dlm pantang saya kena turun naik hospital...oh yer..saya x dpt stay hospital sbb x cukup katil utk ibu2...pulak!

lama jugak safiya kena warded..lebih kurang 2 minggu gitu...

bile da discharge..ade sorang cina ni nasihatkan saya utk try ubat-ubatan cina pulak sbb walaupon da discharge,bacaan safiya masih tggi lagi....13.7....

cina ni sarankan saya bagi safiya serbuk mutiara...3 kali bancuhan sudu kecik aje sukatannye..minum sehari sekali dlm mase 3 hari lorr...

amazingly....mmg turun uolsss....turun ke bacaan 4.3 saje....wwwwuuuuuuu...mmg bagus la ubat cina ni rupenye...tapi bukan dan2 tu turun tau uolss..x silap saya 2hari slps itu!

cina ni siap pesan....jangan bagi SUSU KAMBING...jgn mandikan dgn air BUAH KUNDUR atau pon air2 yang kuning2 tuh...yang bole cume mandikan baby dgn air nila...rasanye fungsinye utk block kuning tu kot....

dan yang paling latest saya terbaca..artikel dalam majalah mingguan wanita...katenye if nk elak bby kena jaundice,dari pregnancy kite lg kite da start makan kismis n kurma....

so kpd mereka2 yang preggy...or bercadang nk preggy **mcm saya,hiksss**.....cube2 la wat eksperiment yer...x try x tau kan...

selamat mencuba uolsss...!

3 comments:

viruspadu said...

yelah kan,

saya pun, nisa ngan alesha kena kuning, sampai saya abis pantang 44 hari, baru habis kuningnya, mcm2 petua saya buat, tp tak gak jalan

alhamdulilah skrg semuanya ok :D

ratna said...

good info ni..

ArELeEz said...

kurma mmg bnyk khasiatnye..