Tuesday, March 17, 2009

mari memasak ! sambal sotong hitam berkunyit...

haaaaaa....

da lama kan...saya x wat entry masak memasak!...sblm tu saya nk nanges dulu uolssss.....coz buku resipi saya yang disayangi itu telah kehilangan....uuuwwwwaaaaaaa!!!!!

ok....da habes nanges!...sambung balik...

hari ni kite belajar masak Sambal Sotong Hitam Berkunyit uolsss...suka hati aku je taram nama ni...hahahaha!

bahan2 yang diperlukan....

1.sotong, of coz....x kan nk letak daging kuda pulak...da nama pon masakan sotong!
-potong2 sotong tu n gaulkan dengan kunyit serbuk tu....

2. dakwat sotong
-haaa...mase siang sotong tu kan ade dakwat hitam dalam kantung die tu kan
uolsss...tarik/kopek kantung tu dengan berhati2 yer...agar dakwatnye x pecah...jgn
risau...dakwat ni x beracun okehhh...kalo beracun..da lama saya mati..sbb dari kecik saya
makan masakan mak saya nihhh....kalo saya da mati...maknanye roh saya yang tgh tulis
post ni..hahahaha...

3.bahan lain .....bawang besar/bawang putih/halia/kunyit ditumbuk or di blend or paling pemalas skali dihiris2 je uolsss....tgk gmbr tu..maknanye saya ni pemalas tau....lagi..bahan lain serai ikut suka nk ltk brp byk...kalo nk wangi lagi letak duaploh ulas pon boleh,xdek hal... =)) tp kena tumbuk/titik2kan yer....dan jugak bawang besar dihiris2 gelang....lastly cili hijau/cili padi dihiris serong....
4.cili boh -suka hati brp sudu....nk pedas kasi lebih sket okeh...

cara membuat nye :
-tumiskan smue bahan tadi kecuali cili hijau n bawang hiris2 tuh....tumis smpi naik bau!bukan naik syeikh !

kantung dakwat tu kite pecah2 gune sudu smpi terkuar ink2 nye tuh n then masukkan dalam tumisan sambal itu tadi....

masukkan campuran sotong n kunyit pulak....

lastly masukkan cili hijau n bawang hiris....campurkan garam n serbuk perasa sesedap rasa

tadaaaaaaa...siap utk dihidangkan...sedap giler okehhh...makan dgn nasi panas2..fuhhhh...terangkat kaki ,sampai tertendang2!ok..ayat tipu disitu!

jemput makan uolsss....
****masak sotong jekkk...sayur ke goreng2 ikan ke xdek sbb malas!hahahaha***

18 comments:

puterikurekure said...

yang, sedapnyeeeeeee........
nak sikit.

nakkkkkkkkk!!!!!!!

(ni nak wat request kat my mother la. hehehe)

ArELeEz said...

kdg2, masak simple2 tu la yg syiok! coz kalo lauk dah sarat sgt kat atas meja, mata pon jadik rambang, xtau nak amik yg mane. he3..

Anonymous said...

nyah...mane kaler kunyitnye nak..nak le nengok gak...mak suko sotong...huuuuuuuu.... - mc'kie-

PuteriSatu said...

oh dakwat tu leh makan eh...akak tak tahu...selalu cuci sotong..mesti buang bersih2 dakwat tuh.....

fealize_eleanoer said...

puteri totis:

haaa...mmg sedap yang...x caya ...cube lah!

areleez :

tau xpe...simple tapi meletoppp...kebabommmmm!

fealize_eleanoer said...

any x nomos :

weh nyah...kunyit tu ade kat dalam rencah bawang tu...ada nampak x?lagi satu lps siang sotong tu kite letak serbuk kunyit kat die n gaulkan...ada faham? hahahaha!

mama aqilah :

ehhh..bole kak...try la cube test masakan ni!... ;)

lily lotus said...

kalau dah sotong tu rasa marbeles..takde nasi pun takpe!

chempaka said...

Ooooo...boleh makan dakwatnye tu!! nak trylah!!

fealize_eleanoer said...

lily :

lily ni pengkomen blog kusss yang setia tauuuu...hahahaha..syg lily...

kalo saya mesti nk makan dgn nasi panas2 tau lily...baru best!
;)

chempaka:

hai awak...1st timer kan drop komen kt sini...haaa...nnt try la test masak sotong tu yer...kompommmm cedappppp! :D ngee!

Linda Latip said...

ambeih nengok gbr sggh menyelerakan..tu la smpi kaki tertendang² tuh! kukuikui..

*tp sbnrnye tertendang² sbb tercekik nasik kot..miahahaha..jgn mrh ye cekkkk...gurau manja..

fealize_eleanoer said...

linda :

hahaha...ye kot tercekik...hahahaha!

HappyIrfa said...

akak meja sblh ni pun slalu citer laki dia kalau masak sotong nak hitam pekat camtu.tp saya x pernah cuba..kena cuba gaklah ni..cam best

Anonymous said...

salam. tumpang lalu...
about your recipe book tu -stop searching for it...insyaallah one day it will appear on its own..

Happenned to me many times and it really works!
Slalunyer camtu lah :-)

..meoowwww

fealize_eleanoer said...

happyirfa :

cube wakkk...jgn x cube...sedapppp!!! ;)

cik anynomos :

w'salam..laluan ditumpangkan..heheh!

tu la tuh...harap2nye buku resipi saya tu ade magik..bole appear dgn sendirikknyer...wakakakaka!

meowwww ke??? saya auwwwmmmmm! :D

arianna adrizal said...

mcm dorg gak.. i cam terkedu tgk dakwat tu bole dimkn. serius tatau! hahahahaha..

Ixora said...

Sy tak tahu pulak dakwat hitam tu leh makan. Selalu buang aje...

Tak pe ke? Bole cuba nti!

m i n e r a l . . . said...

terliur wa beb....

*buku keluarkan singa tu... di beli di MPH alamanda...if tak jumpa tanya jer kaunter sure diorg tunjukkan...:)
selamat membaca

Faradilawati bt. Ahmad said...

oooo kalau nak hitam kena bubuh dakwat dia yek...
selalunye kite bubuh kicap jo..
x pa nanti kite cube