Monday, January 05, 2009

tahun baru....

alhamdulillah...akhirnye tahun baru kami bermula dengan perancangan yg agak lancar....tahun baru aku telah memasuki rumah baru....dan yg bestnye...kami nk jalani tahun baru ni dgn azam baru...wahhhh...smuenye baru2 nihhh....cayalah tapirrrr!

pagi ni kami gi kije awal siottt....kol 7.05pg min da terpacak kat parking...kol 7.10 kami da berada atas jalan raya....kalo bole nk teruskan rutin camni slalu....slalunye mase kat uma lama aku kuar agak lewat...dlm 7.45...kadang2 terlajak kol 8pg...oppss...mak pilih waktu anjal nyahhhh...hihihi...

so....byk benda nk cite...aku ringkaskan je la ye....maklumlah..org xde tenet kat uma....byk misi telah dijalankan.....aku ceritakan serba sdkt ye....

misi check rumah stlh amik kunci---checked ! nk masuk ke area perumahan kami kat luar nun...kena pakai parking access card....nk masuk lift tu pon kena pakai lift access card....maklumlah kawalan ketat sekuriti sgt2 diutamakan disini....

itu die pemandangan dari balkoni....ade playground ye,landskap nye blm jadi sgt..rumpur baru nk tumbuh...opppsss...lupe...swimming pool sauna gim smue bagai ade di bangunan developer sana yer...x jauh pon...x smpi 5min pon if drive...kalo jln kaki agak2 la sendiri yer,50min kot...kahkahkahkahkahkah....

itu pemandangan luar sblh kanan....

ni pandangan depan balkoni kami...bertentang blok A n B...

ni ruang tamu kami....

ni pandangan dari ruang masuk pintu....

ni ruang dapor....tu la kitchen kabinet yg dpt free ituhhh...worth 9K

papa ngecheck wet kitchen...aku jadikan tmpt basuh baju je

ok...misi memasang aircond--checked !
dua econ free jenama Haier....bayar upah pasang je...aku pasang kt living hall n master room...

utk seketika..telinga ku pekak sbb bunyi drill yg kuat amat...

misi membeli lampu-----checked !

kami beli lampu di Light Up di Puchong...sblh tesco puchong nunnn...kos anggaran lampu kipas smue dlm 1.5K...

safiya mmg budak baik....biasala...mmg suke kacau orang wat kije...

misi membeli langsir----checked !
beli kat Tewah The Mines.mula2 aku ingtkn nk buat langsir bidai roman tu...skalinye upah die mahal lak...korang tau x langsir yg jenis tarik pakai tali tu yg ade pakai kayu nipis setiap satu part tu...aku nk wat camtu la...tp upah utk satu bilik aje termasuk kain smue rm280,blm bilik lain lagi...ohh..tidak...lari bajet ku...last2 buat langsir biasa je...

misi mencari langsir living room----checked ! beli kat Homes Harmony.... total beli langsir anggaran dalam rm400.

misi mencari Kithen Hob n Hud---checked ! jenama Elba,total rm570.kalo x tawar kena rm798..beli kat Equin...bole tawar2 regenye...kalo Seng Heng ke Seng Q ke,x bole nak bargain harga...

papa tgh byr....

misi mencari cat --- checked ! papa ni terpengaruh dgn Eric Leong...Deco bersama Eric katenye...ngehngeh3x...kami beli cat Light n Space n Easy Clean ICI Deluxe...

sila pilih kaler yer..ahaksss

tu diaaa...kaler easy clean kami pilih Light Salmon..yg kaler jingga tuh...rm105 for 5L...

kaler Light n Space kami pilih Morning White,rm120 for 5L....
misi menyetelkan balance perabot Cavenzi---checked ! total lebih kurang rm3.2K...kami amik set bilik tidor baru,sofa L shape,n meja makan kaca.gmbr x dpt amik coz kamera wat hal...

misi pasang lampu n kipas---checked ! separuh kerja dibuat pakcik nazri jiran mentua ku...

tu die bapakkkk mentua kussss........

tu pon jiran mentua jugak...panggil tlg catkan rumah

tu die feature wall bilik kami....ceaaaa....feature wall kununnnn

separuh lagi kerja pasang lampu n kipas oleh Abg Din....

bersungguh2 abg din pasangkan tmpt penyidai baju....

sanggup ni aku tny VP nk beli penyidai type ni punyer pasal...harga dpt tawar ke rm110

misi menaikkan cermin----checked ! harga rm259 kot..da lupe da...nnt nak beli cermin lagi...yg besarrrrrrrrr punyer...

misi memasang pemisah dapor --- checked !

aku ske pemisah dapor ni....kristal....beli kat Tewah...harga rm168...

oleh kerana tmpt penyidai itu tggi...so tugas basuh baju n sidai baju adalah kerja papa...ngehngeh3x...

misi nk amik carpet bulu2 kain---- x setel lagi....

beli kat Valencia,sblh pasar borong selangor...tu nampak x papa kat dlm tu,baju biru...sebbaik papa check btl2...rupenye cine tu slh bagi...ade ke patut die bagi karpet biasa...nk kena nihhhh...kalo nk karpet biasa aku beli kat kedai biasa2 pon bole....ngokkkk la die...patut ke karpet biasa die bagi kat aku dgn harga rm350....pirahhhh....last2 die soh tggu die call blk nnt...sbb silap packing...puiiiiii!
ok..tu aje wat mase ni...anything aku update lagi...

9 comments:

PuteriSatu said...

waaa... ada orang dah masuk umah barula...syoknya tengok orang deko mendeco rumah nih...10 kali akak leh skrol tengok gambar2 ni tau... buat rujukan kan.....apapun..kaler jingga tuh lawa la...frust tak dapat tengok sofa L-shape ngan meja makan kaca tuh tau..cepat2 update tau..leh akak jamu mata...hiks..

puterikurekure said...

wah2...
best tul!
jeles ai tau.
:)

happy for you!

HasraRazali said...

wah..bnyk yang dh "checked" ni...so dh tak lama la tu nk house warming yerk..yeah..yeah yeah..

mummysyafie said...

nyah..cantik rumah baru ko nyah.

bila nak wat house warming ni..hiihihihi..

takpe nyah..ni untuk masa depan kan..taniah erkk...

Shima Batu said...

tahniah la beb..

bila masuk umah tu??

aku dalam proses cari rumah :)) nk cari rumah kampung..aci tak??

Acai said...

Slm kak,
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bestnye dah masuk umah baru..amboi cepat je tambah eksesori rumah tu,hehehe..:) blehlah tanya2 akk nanti kalau sy nak pi beli umah..baguslah kak ada kawalan security camtu..mengelakkan dari orang yang tak berkenaan dari berlegar2 kat kawasan tersebut..:)

kak, bila nak wat makan2 kat umah baru,hehe..bleh sy datang nnti,ceewaahhh..:)

reena said...

perghhh.. shoppin' sakan.... hehehe... skali-skala...melaram kan umah baru... jgn lupe kemas plak umah nanti... bile dah tantek2..

Anonymous said...

salam.
hi sis..
sye nk tanya laaa..
dkt mane beli penyidai baju tu erk?
sblm ni pon sye penah tgok dkt
blog kak VP, tp tak tetanya...

sbb mymom sbuk sgt nk cari
penyidai mcm tu...huhuu.


*aida

fealize_eleanoer said...

to aida :

disebabkan adik x sertakan skali email,akak reply dalam post ni jugak yer...

penyidai tu adik bole dapatkan di kedai2 hardware or kedai2 cat...ade yg dijual dgn harga 300lebih,dua ratus...mcm yg akak nye tu hanya seratus lebih saja...n jgn lupe mintak tawar harga ...hahahaha!