Thursday, January 29, 2009

budak ni...


budak ni...
namanye Muhd Amir Rayyan...
nama panggilan ...Ryan....oh tidakkk...
akakkkkkk.....nape ko curikk nama aku da cop nehhhh???sgt tidak aci okehhh...
ehh...aku preggy kahh???ohh nehi nehi nehi...aku terlupe akak yg beranak dulu...
tapi...
aku tetappp sedih.. nama bakal anakku diculikkk...huhuhuhuhu!!! (****ceaaaa..mcm kompom2 je bby boy nnt..kekekekekeke***)

budak ni...
baru 10 hari,tapi berat nye da 5kg...adoiyaiii...cptnye...
die x suke susu badan...
sama mcm safiya aku jugak dulu...

ni la die kakak kusss....
kejap je da susut badan die...ohh...hari tu lagi besar dari ni okehhh...

budak ni...
sgt disayangi safiya...
kejap2 kang safiya cium...
asek la disayang nye baby ituhhh..
tahun ni mama try dptkan adik utk safiya okeh... :-D
kehkehkehkeh!

sambil tgk baby baru..
sambil makan kacang...
mcm2 la hai anak ku sorang ni...

Tuesday, January 20, 2009

perkembangan safiya setahun 8bulan....



da lama x cite pasal perkembangan safiya kan...ekceli safiya xde kembang pon...kuncup pon idokkk...heheh....

xlah...saje je tuh...

safiya sy skang makin nakal...dan makin bijak...agaknye sbb bagi die minum susu Gain Plus Advance Eye Q tu kot....jgn x tau..safiya skang pandai speaking London okeh....aku xde la ajar sgt pon...kadang2 je speaking dgn die...and amazingly she's understood what i'm saying abt....pretty quick huhhhh???

antara perkembangan safiya :
  • da pandai merajuk n pandai memujuk n mengajuk...cthnye if die kena marah,die akan dok diam dan tunduk smbil muncung bibir ke bawah...hahaha..very funny...die pon pandai pujuk saya bile saya menangis...die akan gune tgn die pegang muka saya,walaupon cara pegang agak kasar,tp kite tahu die tgh memujuk smbil berckp bahasa yg kunun2nye tanya2 prihatin gituhhhh...dan lagiiiiii....die pernah ngajuk nenek die marahkan die....mcmane tgn nenek die marah2 mase tu,die pon angkat2 tgn die lakonkan aksi semula....kehkehkehkeh3x...
  • safiya skang pandai posing....bile kite ckp "POSE" aje...die akan automatik wat aksi smbil tggu flash kamera....
  • kalo korang perasan iklan Petronas yg bapak dgn anak dok dlm kete smbil wat aksi bwk kete laju2,kan anak die tu angkat tgn letak kt kepala kunun2 pening pale dgn karenah bapak ehh...kalo korang nk tau,bile safiya dgr je bunyi iklan tu "vroommm vrommm" gitu kan,die yg akan letak tgn die kat kepala dulu,x kire la dlm tv ke radio ke ape ke...hahahaha....
  • da pandai urut tgn atok nye ... (atoknye pernah patah pergelangan tgn)..kunun2 urut utk amik ht atok la ehh gitukkkk....
  • da pandai shuffle....x percaya ehhh???aku pon x caya mule2 tu okehhh...bile aku test,ckp.."safiya...try shuffle"...dan2 tu jugak die akan buat langkah shuffle yg laju2 tuh....tp shuffle yg ala2 baby tu laa....bukan mcm org dewasa tuhhh....kuikuikuikui2x...
  • asal jumpe mana2 orang pon die akan ckp bye2....lps tu flying kiss sekali...pakej uolsss..!
  • da pandai ckp "let's go" (pelat style),da paham "put ur toys inside ur bag",da paham "put here/put inside"...da paham "take mama's handbag"...da paham "salam everybody","gudbye everybody",flying kiss everybody"..da paham "on the radio plz"...phm "on/off ur shoes"..
  • pandai tunjuk bile kite ckp.."show me ur teeth","show me ur tounge"...bile tny mana mata,nnt die kenyit dua2 mata.bile tny hidung,die kembang kempis hidung smbil point ke hidung die,kalo telinga..die kepetkan telinga die....
  • da pandai ckp "car,lorry,motor" smbil tunjuk tp pelat2 sket laa...
  • asal jumpe pintu je mesti bagi salam...dgr bunyi suara die "..kummmmmm" jer...x kirela pintu ape pon..pintu lift pon die bagi salam....adoiyaiii...
  • kalo soh "throw away" sampah...die akan bwk smpah tu ,tekan pedal tong sampah n masukkan smpah tu..hahaha...terer x anak i ?
  • tau ckp "dirty",bile saya ckp "hot"..die akan kipas2kan mulut die tanda kepedasan kunun2...tp bile sy tgh ironkan baju,leh lak die tanya.."panas x?"...hahaha!pandai jugak tanye lauk "sedap x?"
  • die paham kalo kite kate "NO !",tp skali tu jela die paham..pastu die buat lagi...ntah paham ke x tuh?
  • da pandai counting smbil tunjuk isyarat jari 1,2,3,4,5...tp bile kite soh die ckp counting...die akan start dgn "two"...huhhhhh! kena tuisyen lebih nihh...
  • pandai "clap ur hand"...
  • tau takut kalau dapor gelap ke...ruang tamu gelap ke..die akan ckp "atottttt"
  • bile die nk soh kite bukak something..die akan ckp " aaabuuutaakkk"...
  • suke nyanyi ,antaranya yg aku paham.."akukahhhhhhhh???..akukahhhhhhh???!"..ntah siapa yg die tanya ntahhh ... =))

ape lagi ekkk...mak da lupe nyah....tp x pe...harap2nya safiya jadi manusia berguna bile da besar nnt ye syggg...mama tetap sayang safiya walau safiya nakal mcm mana pon....

:)

Monday, January 19, 2009

misi menggantung n menghias.....

hi uolsss...

hari ni saya nk cite pasal progress rumah lagi yer....sila jgn muntah....

ok....ekceli wiken lps papa da berhempas pulas bekerja mencantikkan rumah....wahhh...berhempas kahhhh??hihihihi....mau x nyer...sy je yg terlentang terbaring okeh...very de x larat....pening sokmo...jeng3x....awas...sy tidak preggy okeh...cumenye migrain saya semakin teruk....x tau la naper...

papa gantung gmbr kawin kami di bilik utama...bilik kami laa tuhhh...jam dinding tu cam x sesuai je kan gantung kat situ?hahahaha....modal sbnrnye ..nk mintak papa beli jam design2 moden gitu...ahakkksss....cantik x cat feature wall kami...tu cat Easy Clean from ICI Deluxe ye tawan2...kaler Light Salmon....rm105 per 5L....

gmbr konvo saya bersama papa dan gmbr modeling dulu kala ,papa gantung di sblh wall kiri...

k..frame gmbr yg papa gantung di living hall ni kami beli JJ Equin sajerkkk...nk gi Ikea x tau la zaman bile baru dpt gi...napela Ikea x bukak kat area sini....ewahhhh...alasannnnn....frame yg sblh kiri ni regenye rm49.90...yg sblh sana rm59.90...murah je kan...mak x byk duit nk beli yg mahal2 ala2 Mona Lisa ke Leonardo Da Vincci ke Christiano Ronaldo ke...ehhh..?? apakahhh??? =))

k ni coffee table yg simple plan jerkk...regenye kalo x silap rm259 kot..ekceli the design comes with 4 seat comeyyy,placed kt bawah meja ni...cute sgt ..tp dah x dpt nk jadi coffee table coz living hall da sarat rupenye...terpaksa tarik sket ke laluan dari entrance ke dining tu...dan akhirnye letak je gmbr2 ni n hiaskan sesedap rasa....

okeh ke jam tu???...hahahaha...alasan je tuh okeh...papa...sila beli jam design moden okehhh...!

ok..cermin bathroom ni kami survey di byk tmpt....kami nk yg besar tp murah...boleh?hahahaha...tu namanye dasar perancang ekonomi ye tawan2...
di kebyakan shopping complex harga cermin utk saiz ini mencecah rm60 ke atas...paling2 pon ade yg rm58..fixed price okeh...oleh itu...kami gi cari cermin di kedai2 cina yg bole tawar2..dan setelah gi 2,3 kedai cina..kami decide utk beli di GKK Trading n Construction bertempat di Seri Kembangan(berhampiran Petronas & Ambank)...harga nye sama spt di shopping complex (RM58) tp sy tawar2 dptla harga rm44...terer x i? =)) kami beli dua okeh....satu di bilik air papa....(dlm bilik utama)
satu lagi papa gantung di bilik air kussss (bilik air luar)....tu yg tmpt letak syampoo smue tu jez rm15.90 je...kalo ade duit lebih nnt nk beli yang kaca punyer install ke dinding tu...tp x taula zaman bile...nnt2 dulu kot....(bole caya ke???)
okeh...tu je wat mase ni...sekiannnnn! :D

Friday, January 16, 2009

tahniah kakak!!

********************************
ini adalah edit post:
gmbr baby boy kakak aku...


********************************
semlm kakak saya telah selamat melahirkan anak lelaki (akhirnya dpt baby boy,ske ske ske!) melalui kaedah caesarean.x dpt nk bersalin normal kerana high BP n ade sket kencing tawar...hihihihi...kencing manis daaa.....berat baby ialah 4.7kg (adoiyaiii..akak, ko makan ape ahhh?? ))..kalo nk diikutkan mmg x bole nk normal pon kan...coz baby besar sgt....kakak saya masih di Raja Specialist di Muar...so kpd tawan2 yg nk menjenguk...sila call saya utk info yer...no fon i di ads Orked Bridal sblh kanan ini... ;))

n'way...tahniah dari aku sekeluarga utk kakak......

Thursday, January 15, 2009

langsir baru da dpt..yeyyyyy!

sebelum......
selepasss....tadaaaaaaa!!! cantik x?

korang ckp x cantik pon,aku tetap ckp cantik.....
close up sket....
renda ni cantik sgt....tapi harganye pon cantik jugakkk...uwaaaa.....xpe2....asalkan smue cantik....

harga material rm100.++ ,upah jahit rm105...total harga scallop ini jahit di Tewah cost me around RM205.00.....so akan ku pakai langsir ini selama 25 tahunnnn......
hahahahaaha!!

Wednesday, January 14, 2009

hepi besday to me... ! hihihihi

hi uolsss...

hari ni adalah besday saya yg ke 28....dengan ini sy nk bg ucapan pada diri sendiri..."semoga rumah tangga yg aku bina damai dan bahagia berkekalan hendaknye hingga ke akhir hayat aku.dan semoga allah membukakan pintu rezeki seluas2nya kepada aku sekeluarga dan sentiasa berada di dalam lingkunganNya...semoga aku pjg umur,sempat melihat anak2 aku berumahtangga dan berpeluang mendukung cucu n cicit....semoga aku menjadi seorang isteri n ibu yang lebih baik hendaknye.dan yang paling penting,semoga aku menjadi seorang islam yg lebih baik...tq ya allah kerana mengurniakan aku suami yg penyayang dan anak yg comel n manja...aminnnnn "....

ok tawan2....any wishes??? hehehehe...

semlm tepat kol 12 malam..papa wished aku dan aku rasa amat terharu...coz tahun lps 3-4 hari baru die teringat...huhuhuhu..sedihnye mase tu...ciuman dan belaian kasih dari die semlm aku teringat2 smpi pagi ni...oppsss...yg bujang2 tu jgn sebok2 nk imagine ehhh...gi nikah dulu!!! hahaha!giler keji nyer statement !

tp papa kate hadiah utk aku adalah rumah baru ni....uwaaaaaaa....mana aci....nk jugak hadiah lain....hadiah rumah ni nk balut mcmane...x cukup wrapping paper....hua hua hua hua!!!!x kire...nk jugak yg lain....nk jugak....!!!

ok...saya da merapu !jgn emo!

k..back to the story ttg progress rumah....alhamdulillah...rumah aku hampir 90% ++ da siap progress deco nye...hahahaha...nk jugak pakai wording "deco" tuuuu... ok...plaster siling da siap..cume ade sikit2 je lg nk touch up...

ok...yg ni cornice dari entrance hall....x brp nampak ehhh...xpe...tetap nampak lawa di mata kusss.... hiksss...
ni pulak cornice di entrance dapor....

haaa...ni lah die plaster siling ituhhhh...cantik kan?

fuhhhh...mcm hotel laa....hahahaha...aku puji rumah aku sendiri okehhh!

ni mode lain pulak.... :D
ni bunga central ituhhhh.....da siap pasang lampu okeh....oh ya...lampu itu cume rm249 if x silap la...after less dpt kurang 2ratus kot...tawan2...jgn lupe pakai Energy Saving Bulb yer...stkt ni yg paling murah sy pernah jumpe harga nye rm10 seketui....yg bagus pakai bulb jenis ini adalah ia menjimatkan 80% bil elektrik rumah kite....hikssss...info nihhh....hahaha

haa..itula die langsir sy yg saya beli die Homes Harmony....baru rm58 uolsss....kayu langsir tu saya da lupe la harganye...beli di Tewah...kalo x silap 50lebih kot....oppss....scallop saya blm siap lg yer...x sbr nk tggu nih hasilnye...daannnnn....tu kt bawah tu..nampak x carpet tu....cantik wooo...beli di Valencia berhampiran pasar borong selangor....harganye lps less ialah rm350....kalo ade beli brg2 lain di situ harganye bole jatuh hingga rm299 sajerkkk...

ni la die L shape sofa saya from Cavenzi...if safiya tumpahkan ape2 ke conteng2 ape2 ke..sgt mudah utk bersihkan okeh...malahan xde kesan langsung..yg ni promo price new year rituh rm1399,tp la ni da naik rm1699.ohh ya...kaler2 bole pilih ye..kalo x silap smuenye lebih kurang earth kaler....ade satu kaler biru...tp material die jenis nipis sket...sy x suke...kalo korang suke tu korang nye pasal...hua hua hua hua!

cantik kan?

tgk dari angle lain pulak....

ni die carpet bulu2 ituhhh...sgt lembut ..safiya suke golek2 atas ni....

ade byk kaler....hitam pon ade...sgt da boommm itu kaler hitam...tp sy amik kaler silver lite brownish...ni pon sgt cantik....ade dua ukuran sahaja....sy amik yg kecik...yg besar nnt x muat nk ltk depan tv...hihihi....yg besar if x silap rm599 kot...

ni die langsir mentua saya jahitkan...mekasih mak....renda itu semeter rm6.90 ye tawan2....

itu pon langsir mentua saya jahitkan....

oh yaa....ini comforter set Embroidery from Luxury Empress Silk..sy beli di Homes Harmony@ Mines...regenye rm180 sajerkkk....

hahahaha...ni pon nk tnjuk jugak...balang sugar tea n coffee itu rm15.90/each...jar garam ajinomoto n kunyit itu rm9.90/each

stand cawan ni brp ekkk..lupe la...rm belas2 kot....

yg ni pon rm belas2 jugak....x brp ingt...sy suke yg mcm ni ye uolss...sgt simple n jimat space...lgpon i kan ade kabinet free...gunekan space yg ade ye uolss...harharharhar....

ok...x dilupekan....ini mmg terpengaruh gaya deco bersama eric..biasala...nk jugak nampak moden kannnnn..sy beli switch ni di Light Up Puchong...rm25 each..tp discounted jadi rm18 kot....yg ni namanye 1Gang1way....

ni 2gang1way....

yg ni 3gang1way.....
okeh tawan2....nnt aku update lagi....skang ni misi mencari cermin besar....any info aku update korang....sudah semestinye aku cari tmpt yg murah n bole bargain harga....
okehhh...sekian dulu...daaaa!!!!

Tuesday, January 13, 2009

akhirnya smpi jugak....


akhirnya,jumaat ptg...smpi lah sudah brg2 Cavenzi ...fuhhh..lega....mak suke nyah....

tu die acara memasang siapa pasang palingcepat....hahahahahaha!

agak besar jugak la rupenye L shape sofa ni....opppss...lupe nk mention...harga yang ni rm1299 ye...tp kalo sofa yg kecik kt side tgh tu kite x nak...tolak rm200.. :D ada 3 bantal kecik dpt free =))

tgkla safiya...die dok merasmikan dulu kosi tuh...

tu die meja kesukaan saya...

nice,simple,modern-looked n sgt terletak....yg ni kalo x silap...rm499-promotion price new year rituh....harga sbnr rm699...

ni set dalam bilik tidur...yg ini adalah side table...

safiya mcm biasala...die la yg rasmikan dulu....terlompat2 kegirangan...har har har har harun salim bachikkkkkkk...........saya amik set katil queen saiz yerrr.... :)

ni almari baju nye...ada dua ye tawan2..... :D kalo nk satu aje,tolak rm300 kalo x silap....kalo saya 1 almari aje mmg x cukup yer nk kongsi dgn papa....almaklumlerrr baju saya ade lapanploh gudang...ape brggg nk gune stkt 1 almari... =)) dasar materialistik kosmetik plastik mmg begini yg tawan2....jgn di cthi kelak merana diri...ewahhhhh

ni meja dresser.... :D set bilik tido ni regenye rm1399.....so..total keseluruhannya...aarrr....LU PK LA SENDIRIIII....!!!!
ok...sekian episod kali ini..... =))