Thursday, September 04, 2008

mega mandommmm!!

byk betul dugaan semlm n hari ni....safiya aku da bbrp hari x sihat...demam on n off,batuk n selsema...da tigak kali bwk ke klinik...semlm kali ke 4...bwk lg ke Klinik Mesra...sape yg tggl kt Serdang..tahula kat mana Mesra tuh...pd mula nye mentua aku call aku**mentua saya jaga safiya mase kami bekerja**...ckp badan safiya panas sgt...n terbatuk2 terlalu kerap..hingus kerap meleleh...adoiyai...risau hati perut mak ni nyahhh...terus berdesup aku amik laki aku n gi uma mentua amik anak bwk ke Mesra....

sampai ke Mesra lak...org x ramai...tp bapak lama...sekali lagik adoiyai...safiya da la asek merengek je badan x sedap kan...smpi tertido die merengek...

masuk bilik dr...dr terus masukkan ubat dlm buntut safiya tuh utk kurang panaskan sbb terlalu tggi...39.5 drjh C.dr rahaya tu basah2kan badan n kepala safiya n menurut die safiya kena jangkitan kuman kat paru2 n simptom tu dpt dilihat melalui dada safiya di mana tulang rusuknye turun naik dgn cpt....n safiya bernafas dgn laju....aduhhh...risau nye aku...dr tu terus bg surat URGENT utk ke hosp putrajaya .....mase tu airmata aku da menitik da...bile kuar dari bilik dr airmata aku menitik laju....aku peluk safiya seerat2 nye....safiya mama...ohhh :((
bile da smpi kecemasan Hosp Putrajaya,pmbantu perubtn tu soh terus masuk ke dlm wad kecemasan tu utk safiya diberi nebulizer...tp bile da masuk ke dalam tuh...dr2 n nurse2 kt situ stkt lalu lalang je tak amik tahu hal kami...aku hampir2 naik angin...yela anak kite sakitkan...diorang bole buat endah x endah je...safiya pulak nak berlari ke sana kemari...x da lembik sgt pulak...mungkin sbb dr kt mesra td da masuk kan ubat dlm buntut tu kan...aku yakin lps habis je ubat tu kompom safiya melepek semula...
safiya masuk pulak dalam bilik menunggu..panjat2 sofa...sian papa kena kejar2 die
die turun sana,,,,naik yg situ pulak...aku tanye staf kat situ barulah diorang bawak safiya gi sedut nebulizer...punyer ler die meraung....kuat giler....sori ye xkan nak snap gmbr die sbb tgh meronta2 kan...
haa...kan betul...melepek blk...merengek2 balik safiya...bg susu x nak,ape pon x nak...mungkin betul agaknye selera die xde disebabkan tekak sakit n lidah rasa tawar....
tggu dr nak cek....hazabbbnye ya allahhhhh....nak tggu dr cek pon giler lama menunggu....aku pon sbnrnye tertido kt kosi sblh papa tuh

bile dr da cek...die soh buat lagi skali nebulizer tu..ape lagi safiya...tgh sedap2 tido..kena sedut nebulizer lagikk.....siannyer anak aku...x penah aku tgk safiya geram marahhh smpi menggigil2...merah padam mukenye....bile kali ke dua kena neb,barulah dr tu kompomkan safiya x kena jangkitan kuman kt paru...cume kate nye tonsil safiya bengkak sbb kerap batuk...disebabkan tonsil tu bengkak la yg buat pernafasan safiya laju....dr tu ckp kalo jadi lagi terus bwk safiya dtg sini lagi n kena warded....wat mase ni warded is not needed...ayukur alhamdulillah...smpi uma...safiya aku lap2kan n die terus tido n x nak jamah ape2....:( paksa kasi susu n ubat...baru die smbg tido balik...
disebabkan aku terlalu letih dgn insiden kt hosp semlm...dengan rasa letihnye aku nak bgtau yg aku X SEDAR NK BANGUN SAHUR PAGI TADIIIIIKKKK oleh sbb terlampau letih...aku x dgr langsung bunyi alarm...papa pon x dgr...dua2 letih tido x ingt..sedar2 je da azan subuh da berkumandang....sob sob sob...sedihnye....da la letih...x makan pulak...xde tenaga rasanye..sambung tido.
bile da siap2 gi kije...jalan jammed pulak ya allah....x penah2 jam luar biasa gitu...dari tmn aku membawa ke JJ kt equin nunnn tuh....
smpi opis lewat....smpi2 je...2nd boss kate kena OT weekend ni pulak utk setelkan hal Bonus utk gaji bulan ni...arghhhh...tekanan guwe...
sekian cite saya... :( **** letihnye....***

7 comments:

hOtMaMa said...

laa..kesian kat ko nyah...nak wat mcm mana...dugaan dibulan puasa kan... ko sabar jerk la ek... kita kalau anak sakit mmg la risau sangat2 kan... sian ko kena pergi ke putrajaya menunggu plak mcm tu punya lama kan...

@cu SaYaNg said...

sabar nyah...
dugaan bulan posa...
aku doa kan safiya cpt sembuh

nasazfrog... said...

aduhai kesian nya ko yang oiii.. tak pe la tuh smua cobaan... kita pun penah tempuh gak cam tuh.. untuk anaku semoga cepat sembuh k..
selamat berpuasa yer.. :)

lindosh said...

kesiannya safiya.. ko pon sampai terkeja ke ospital putrajaya..

sib baik dia takde ape..smoga cepat sembuh

~dyla~ said...

adoiiii kesiannya safiya tue... rupenya tonsil, kalau jgkitan paru2 uishhh mau tak risau...

takpe la, janji safiya dah dpt prubatan yg terbaik..

moga safiya terus sihat k..

HasneY said...

salam..hi tumpang lalu..hmm pengalaman menjaga anak yang demam pernah menjadi peristiwa hitam dalam hidp kami anakberanak. Anak sulung has ms tu usia 9 bulan start kena fit..so..until dia umur 1 year pun kena lagi kali kedua..this time...memang teruk sgt sampai msk ICU..So, sekadar pesanan dan ingatan untuk diri sendiri jugak..anak2 time demam lah kena jaga sangat..so we'll since my son tu dah kena fit sampai msk ICU..since that..memang takut sgt kalau anak2 demam..jadi fobia....Tp alhamdulillah..anak has sekrang sihat..moga dia akan terus sihat selamanya.

Aleeya said...

kat putrajaya mmg lambat gilersssss, arap safiyya cpt sihat ehhh..

samat berposa!