Friday, September 26, 2008

ucapan hari lebaran...



pandu cermat jiwa selamat...
pandu laju kepala lumattt....

blkg kg pandu berhati2...
ingt orang yg tersayang...
sayang korang smue....muahhhhsss!!! :)

Thursday, September 25, 2008

White Choc Cookies...

hai uolss...hari ni kite ceritera pasal biskut raya lak k....biskut ni aku buat ahad lps...tp br hari ni dpt masukkan dlm blog nih...biasala...mak bz nyah...

ok...tajuk biskut ni White Chocolate Cookies with cornflakes....aku malas nak pjg2 sgt so aku namakan White Choc Cookies sajork....resipi ni ada kt blkg kotak Kellogs Cornflakes...malas nk taip pjg2 so aku snapkan aje pic bahan2nyer ok...spt dibawah ni....

aku buat adunan utk 3 rumah...(mine+mak kt kg+mentua kt sini)...so triple up the amount ok...aku edit sket bahan2nye spy sesuai dgn ape yg ade di dapur aku...Honey Gold tu aku ganti dgn biskut manis dikisar2....kismis tu aku ganti dgn buahan2 kering campuran(yg mcm sultana tuh) n walnat aku ganti dgn nibs almond...yang lain smue sama....

k...ni sebhgn bahan2 nye...biskut manis dikisar halus n white chocolate yang aku da sagat...wahh..sagat tuh...


nak menyediakan bahan2 adunan ni mmg ade sedikit leceh n memakan masa...tp bile adunan da siap mmg mudah nak wat bentuk...sukati je nak wat bentuk ape...leper ke rupe gunung brapi ke rupe zirafah ke ikut suke korang....janji adunan mesti bole dibentuk dgn jayanye....ewah....

ok..cara membuatnye...
  1. adun kasi rata tepung gandum,serbuk koko,white choc,kismis,almond tu dulu...ketepikan...
  2. bancuh nescafe tuh n masukkan dlm bekas lain n masukkan marjerin n gula kaster tuh...adunkan kasi sebati btl2 n naik kembang n berkrim...
  3. lps tu masukkan adunan marjerin ni kedalam adunan tepung gandum tadi...kaup balikkan kasi rata n sebati....mcm gmbr kt bawah ni....tadaaaaaa!!!


itula die adunan saya...giler byk kan...mmg byk pon...sakit tgn aku menguli walaupon pakai pengadun eletrik tuh...yela sbb kena tekan2 kan sambil benda tu menguli......lenguh siot...kt sblh tuh cornflakes yg da dikisar kasar yer...


wat la bentuk ikut suke...nk ikut style biskut chipsmore or famous amos pon bole....lps tu coated kan dgn cornflakes tu....

ni la hasilnye...walaupon nampak x semenggah..tp sedapppp tau....hahahaha...angkat bakul btl...perasannnnn nyer...

tu diaaaa....siapppp...bekas putih kecik tu saje je nak bg mentua rasa sbb x nak die bukak katup balang tu...kang cpt masuk angin...bekas kecik atas tu saje aku simpan lebih utk aku n ai n safiya makan2...laki mak puji nyah...sedap katenyer...kahkahkahkahkah....
sekian sajorkkk....mekasih... :D

Wednesday, September 24, 2008

hasil rembatan semalam...

semalam kitaorg gi JJ equin ..berbuke kt luar...yolah...da gaji kan...frustnye Kenny Rogers ku sudah kepenuhan fully booked...huhuhu...laju2 kitaorg gi jalan ke Old Town Kopitiam...sebbaik blm ramai lagi...reserved makanan2 berbuke smue...then layan safiya main kereta muzik 50sen tuh...korang layan gmbr je la yer...semoga termuntah yo!

ni nasi lemak rendang papa...giler sedap!

ni Ipoh Lum Mee safiya...sedap...tp safiya makan sket je...last2 tapau bwk blk je

ni fav aku..mee kari die n roti bakar...roti tu x habis...tapau bwk blk...mi kari tu habiskan mee aje..tu pon da senak perut...

ni la die kopi ais kegemaran ku....tp nape ntah minum sket da kenyang..sgtla hazabbbb mak menghabiskan nye noksss!!

ni roti sandwich tuna papa...pon x habis...tapau bwk blk...pendek kate..mata lapar...tp perut x boleh blah...nafsu semata2...ewahhhh....

lps berbuka...kami sambung misi gi shoping2....

brooch ni kena pulang blk coz silap aku x cek btl2....cangkuk pin nye x bole bukak weiii...melekat kt tapak pin tuh

ni gelang tgn mutiara sabah je...xdela mahal mana...tp sebab cantik di mata ku...jugak di mata laki ku... :)

test kat tgn...okeh x?

ni sandal kulit utk anak aku...x sempat nak masuk kotak die nak pakai...sudahnye amik gmbr dlm kete sajorkkk...beli kt Luccini...

ni kasut raya anak den...lawa x...aku tau mmg lawa,kan?.... :D ni pon Luccini
kasut raya aku... :D Luccini jugak yer...

hasil rembatan papa....sale giler2 siot...

yang ni jugak

okeh yg ni pulak hasil rembatan di muar yer....tudung tu aku beli utk mak aku...

ni baju raya aku....nama fesyen ni "angkasawan"...hakhakhakhak!!!...giler ahh!!tema kami maroon uols....

ni kain nyer....
ni baju melayu papa....

ni baju kurung anak dara aku...buatan besan mak den kt muar...

ni pon baju kurung anak den....kain die kilat2 tuuuuu....cantik !
ni baju batik papa....
okeh..tu je...sekian...mekasih.... :D
hohohohohohoho!!!

Thursday, September 18, 2008

cornflakes madu n biskut berlian...meghelipppppp!!!

semlm kami kt sini coti...nuzul quran katenyer....so...sy amik peluang cuti ni utk buat biskut raya...semangat nihhh...okeh....kite cite pasal Cornflakes Madu ni dulu yer....sy panggil biskut ni..biskut buatan org x brp nak rajinnn...sbbnye mudah sgt...kahkahkahkah!!!bahan2 nye pon mudah saje... :


1. Mentega - lebih kurang 100-150g
2.Gula Kastor - 50-80g
3.Madu - 50g (kalo nk kena kencing manis...letak la byk2..hohohoho!!)
4.Cornflakes laa of coz...x kan tempe flakes lakkk...1/2 kotak yg biasa tu yer...
5.sedikit badam tumbuk ..buk buk buk!!

baikla tuan puan....kite mula ye.. **smbil tgn bengkang bengkok pegang sudip**

mula2 cairkan mentega dlm kuali...sblm tu jgn lupe letak kuali atas dapor lak n panaskan...kalo den x kobakan...korang letak kuali atas peti ais lak..hohohoho!!! lps tu masuk gula kastor tu...agak2 da pekat masukkan cornflakes...digaul digaul digaul digaul....then masukkan madu...lps masuk madu masuk lak badam tumbukan padu td tuh....digaul2 lagi yer...da siappp!!!senang kan...sesenang Bujang Senang trang tang tang....

begini la ghupernye....

masukkan dlm mangkuk kertas atas tray camni...wat cantik2 sket..ala2 bunga ros kembang kuncup mewangi gitu...walahhhhh...

pastu tabur la hiasan sesuke hati korang...aku tabur yg kaler2 tuh...nampak la seri sket kannn!


bakar la dlm 10min gitu dgn tahap kepanasan lebih kurang 130-150drjh C'.



bile da masak kuarkan n susun la dlm balang..mase ni aku x cukup balang so terpaksa panggil pak belalang...ehhh....terpaksa masuk dlm tupperware dulu... :D

lps buat benda ni...aku tido jap...n kol 4.45 bgn masak utk berbuka...aku masak Nasi Goreng Sotong meletupppsss,Kerapu 3 rasa,n Telur Bungkus....utk laki ku...aku buatkan Kopi O kaw2 baekkk punyerrr...ziffii baekkk punyerr..huhuhu!!my hubby kate juadah hari ni sgt delicioussss mabelessss...!!! i kembang koncop hokehh!!anak aku biasala...tukang tolong jgk tuh...tlg sepahhhh!!!

okeh..lps berbuka...rehat2 jap...kol 9 aku beroperasi semula wat kuih yg mudah2 dulu...ni namanye Biskut Berlian....ni aku amik resipi dr mak aku kt melaka...bahan2 nye :


1.tepung gandum dlm 1/2 kg ( kalo nk adunan sket,wat dlm 300g sajorkkk)
2.susu tepung 1/2 - 3/4 cawan
3.mentega 2 cawan(agak2..supaya tepung jgn lembut sgt,jgn peroi sgt)
4.3 sudu tepung jagung
5.kismis
6.gula kasar utk golek2 bollywood...


cara membuatnye : tepung gandum,tepung jagung n susu tepung digaul2 supaya rata n sebati...da sebati masukkan mentega dan digaul2 lagi hingga sebati....lps tu ambil adunan tu sket(lebih kurang sebesar guli) n bentukkan bulat2,ditekan kt tengahnya gune jari (pon bole) n masukkan seketui kismis...bulat2 smula n susun dlm tray pembakar...ulang langkah bulat2 tu smpi adunan habis yo...tray yg da complete bulat2 nye masukkan dlm oven..bakar lebih kurang 130 drjh C' selama 10-12 min...jgn lama kang hangitttt...

bile da masak...mase panas2 tu kite golek2 kan gula kasar kat biskut ni...baik2 golek...jgn smpi berderai yo..

bile da agak sejuk,susun dlm belalang....ehh..balang!

macam ni...cantik x...
sekian syarahan saye utk hari ni...bersmbung di lain waktu... =))

Monday, September 15, 2008

Macaroon Chocflakes!

malunye nak wat entry pasal biskut raya kuih muih bagai ni....yela....i kan first timer....wat biskut pon ala2 malu2 miawwww gituuu...ok la..i cite sket yer...**kelip2 mata**...ni 3rd trial okeh...1st n 2nd trial x yah la uolss tgk gmbrnye yer...wat malu aiii je...kikikikikikihhh!!!

okeh tuan2 puan2....biskut raya ni dinamakan...Macaroon Chocflakes....ini adalah resipi dlm buku yg aku beli dgn kepoyoan yg jelas terserlah hr tuh....kahkahkah!

sbnrnye nama biskut tu adalah Macaroon Kelapa...tp disebabkan aku tgk x lawa...aku upgrade biskut ni menjadi lawa sket(pd pndngn mata ku lahh)...aku dipkan chocolate n tabur cornflakes...tu yg jadi nama Macaroon Chocflakes tu...hahahaha!!sesuke hati aku je letak nama kan....korang x suke ade aku kesahhh?hikss!

ok...ini la die hadiah oven yg aku menang mase Family Day yer....cap ayam sajorrkkk...xpe..janji kuih mak meletup uolsss...!

brg2 nye mudah saje uolss..
tepung gandum(3-4cawan),gula caster (1/2 ke 1 cawan),telur(sebiji je ),kelapa kering...yg xde dlm gambar ni..planta(1/2 ke 1 cawan),tepung jagung(2-3 sudu),chocolate masakan Van Houten(btl ke eja ni) n ofcoz cornflakes yg da ditumbuk kasar2....ni lebih kurang utk 50-60 keping biskut sajorkkk!
anggaran bahan2 ni kena agak2 sendiri la uolsss...sbb dlm buku tu x btl anggaran gram nye...siot je buku tu ..bg ajaran sesat...
masukkan smue bahan2(kelapa kering tgglkan sket utk tabur kt atas biskut) kecuali chocolate n cornflakes...ape lagi...putar putar putar...big money big money...!!huhuhuhu!
tray jgn lupe dilumur dgn planta utk x nak kasi kuih melekat okeh...
okeh...bentuk kasi bulat2 then tabur sket kelapa kering di atasnye..jgn lama ye bakar dlm oven..wat dlm 100-120 drjh C dlm 10-15 min gitu..agak2 tau..lama2 sgt kang hangus!
chocolate dicairkan...i nak cpt so wat dlm fry pan saje...kalo nk in detail...patutnye kena wat yg mcm kukus tu kan, atas air mendidih,kan uols??sori ye..mak nak cpt..anak kecik kan...xde masa nk detail2 sgt nih...asal cair sudeyyyy!!
agak2 la uolss...bile kuih da kuar dari oven n da sejuk sket br cairkan chocolate tau...then dip kan dgn choc n tabur cornflakes....mase nk dip tu ikut suke hati uolss...nk dip separuh ke or dip smue ke..lantak korang...janji cantik di mata ...gituuu! ***brp byk agak2 daaaaa...***
inila die hasil kuih saya setelah di asing2 kan utk bg org rasa...dlm balang ni dptla lebih kurang 50 kot...selebihnye sy bg mak pak mentua rasa ,makcik hasben,adik ipar,n adik beradik aku...skalinye diorang kate sedap...mcm x percaya je aku...siap pak mentua aku n makcik aku tu tempah dua balang...ohhh...tidakkkk no no no noooo!!...aku x brani nk amik tempahan...blom takat tu kemahiran aku..nak juai kat orang....aku jez mintak diorang rasa n komen je...no tempahan2 okehhh....nehi nehi nehi!!!
ok tu je entry biskut raya saya yg pertama...sekian...**clap clap clap**

Thursday, September 11, 2008

jom layan safiya....

ohhh...indahnyer perasaan seorang ibu...

apatah lagi bile tgk anak da sihat sket...walaupon safiya saye da turun sket berat badannye sbb kurang sihat tu ari kan..tp die tetap maintain jadi budak "baik"! hohohoho!!! semlm kami berbuka kt Kenny Rogers JJ Equin lagi buat kali ke3...naik muak agaknye org tu tgk muke kami2 ni...ye ke..muak kah??sblm tu layan safiya main ronda2 menatang ni....menatang ni namanye apakah??apakahhh???ntoh lor...

seronok layan safiya main benda ni...tp yg penat papanye laa...sbb safiya ikut suke die je nak belok ke mana2...hahahaha!


tu diaa!!
ikut suke die je nak gi mana...

papa dtg je dkt2 die gi belok jauh2...
tgk tu die tepis tgn papanye....x kasi pegang....giler kuasa safiya ni tau!! hahaha!

layan lagi...
video
sesuke sesedap rasa...seronok dua ronok tiga ronok..hikss!

video

Wednesday, September 10, 2008

cinta nya pada ku....

DIA hadiahkan aku ini.....
dan ini.....

thank you papa... ;)
luv u!