Friday, December 28, 2007

alhamdulillah...

syg...

alhamdulillah...

berat bdn aku turun lg 2 kg for d past 2 weeks nih...x tau la turun sbb makan hati ke makan jantung ke buah pinggang ke buah d*d* ke...tp kire oklah dpt turun lg 2kg..

kalo nak ikutkan... 2 minggu ni minggu yg penuh dgn stress,tekanan,tertekan,ditekan dan penekanan yg melampau oleh keterperasaan...

dan dalam 2 minggu ni jugak byk kali aku kena gastrik sampai kena amik injections.migrain tu x yah ckp la..selang2 dgn gastrik..kejap migrain,kejap gastrik...ermmm...tensi tensi...

yg peliknye yg sblm2 ni punyer diet xde pon smpi mcm ni skali penangan gastrik+migrain tuh...

n'way..xpela...asalkan aku puas hati dgn pencapaian aku nih,aku da cukup bersyukur!!orang lain susah nak kuat semangat dan tahan godaan makan mcm aku nih...( go into d basket,lift it by myself.. ngeh3x)

moga2 tercapai target aku nak turun lg 2 kg...tu pon kalo larat la...& kalo gastrik x teruk sgt....

i'allah..

semoga yg baik2 shj utk org yg baik...huhu... :)

Thursday, December 27, 2007

aku ni lembab ke???


ape yg dirasakan bile org terpenting/tersyg dalam hidup kite panggil kite lembab...x boleh harap...dan org tu rasa panas hati dgn kite...hanya kerana kite menguruskan hal adik beradik dan kuarga sendiri...????

dan pulak aduan tu di buat dlm bentuk S.M.S dan dihantar ke bondanye....

ape agaknye korang rasa ????

salah ke aku kerana memasak utk adik2 aku...kena mengemas rumah ...dan harus menjalankan tugas sbg "ibu" oleh sbb ketiadaan mak aku krn blk ke s'pore???

salah ke aku kerana menjaga anak aku sendiri,bg makan,tidokan,mandikan...salah ke??aku tanye ni...salah ke????....

nape org yg terpenting/tersyg tu x pk yg aku perlukan rehat brg seketika utk amik nafas..dan mintak nyawa...???hanya kerana nak menghela nafas aku dikatakan lembab??boleh jadi ke mcm tuh????

ntah la...dunia...

p/s -->aku ni bknnye robot yg x perlukan rehat...

Tuesday, December 18, 2007

keputusan..keputusan..keputusan...

apa agaknye yg dirasakan bile kite x dibenarkan membuat keputusan...

ataupon tidak dibenarkan memberi pendapat....

walaupon mmg telah dijangkakan pendapat/idea kite tu akan ditolak mentah2 mcm ikan mentah kat pasar borong slngor tuh.....

apa pulak dirasakan jika disuruh membuat sesuatu yg tidak digemari....dgn alasan perlu menjaga hati....mmg la perlu menjaga hati...tapi sampai bile harus begitu....kena tggu smpi ultraman jd superman kah?atau tggu Degawan jd batman?

mcm mana nak buat ? tanya pada juri Sehati berdansa ke... tny pada penonton ke...undi SMS ke...atau buat panggilan telefon...x pon buat 50:50 option kot...


p/s--->> hati aku tgh sebal+sebu=mega mandom !


Friday, December 14, 2007

yeyyyyy....!!!!

syg...

ari ni aku sonok sgt2....sbb....ni da masuk 4 minggu aku diet giler2....dgn ini aku mengisytiharkan berat badan aku da turun sebyk 6.5kg....yesssss !!!.... target aku nak turunkan lg 4kg....kalo mampu la....la ni kalo bole aku nak exercise tiap2 hari...kalo dulu 3 kali seminggu je senamrobik aku tuh...i'allah i can do it....chaiyokkk chaiyokkk !!!

bye!

Thursday, December 13, 2007

hari ni safiya 7 bulan...

happy 7 months birthday honey.... muaaahhhhhhh !!!!



nape sering pandang bintang ke langit,tp lupe kaki berpijak rumput di bumi allah ini....

hye sayang..

yang,x tau la ape nak jadi dgn dunia hari ni.the world is going mad....

nak tau kenape...aku hairan dgn orang berilmu yang mendabik dada mengatakan die yang terbagus di bumi allah ini...sedar kah die yang sepatutnye apabila semakin bertambah ilmu di dada,semakin kite merendah diri dan takjub dgn kuasa Tuhan yang maha bijaksana mentadbir sekelian alam...sedarkah die apabila die berkata sedemikian,die mencabar kekuasaan Tuhan...sedarkah die yang die sedang memandang rendah pada keupayaan orang lain sedangkan dalam masa yang sama die turut memandang rendah makhluk ciptaan Tuhan...

sungguh aku x faham....

mengapa perlu die mempertikaikan keupayaan orang lain dan memandang rendah pada hasil hamba allah ini serta meninggi diri...bak pepatah melayu,jgn jadi resmi lalang,jd la resmi padi,semakin berisi semakin tunduk...aku sependapat dgn hamba allah tersebut yang dalam dunia ini tidak ade satu pon perfect,yang sempurna....hanya allah yang maha sempurna....

cume ape yg boleh aku nasihatkan pada hamba allah ini...jez take it +vely...anggaplah perbualan itu menjurus pada orang lain..dan sekiranya mmg perbualan itu memperkatakan ttg dirinya,anggaplah those words itu as a challenge....life is worst without challenges..kan?

mungkin inilah tanda2 nya dunia hampir ke penghujung nya...orang berilmu semakin berbangga dgn ilmu nya...dan lupe kebesaran Tuhan...

ntah la sayang...again...the world's going mad....

bye !...

Wednesday, December 12, 2007

surat untuk abah....



assalamualaikum abah....

abah sihat ke kat sana?kngah,safiya,ai smue nya sihat2 aje....kuarga kat melaka pon sihat2 smuenye....

cume mak je ,bah....mak mcm x brp ade mood sgt....mak nampak sedih,mcm menangggung rindu yg amat sgt...kngah tau mak rindu kat abah....kngah pon rindu kat abah...kitaorg smue rindu kt abah....nape terlalu cpt abah pergi ke sana ,bah?byk rasanye perkara yg kite janjikan x dibuat lg... :(

mak ckp kat kngah....mak rasa hidup mak kosong,mak rasa mcm x nak hidup lagi sbb dah xde tmpt bergantung,nak bermanja,nak bermesra,nak bergurau....kngah potong ckp mak...kngah ckp nape mak ckp mcm ni...mak kena la fikirkan kehidupan kami anak2 mak....mak balas blk...mak ckp kngah x rasa lagi kehilangan suami...kalo pjg umur korang dpt rasa hidup da tua,bile suami meninggal korang tentu akan rasa ape yg mak rasa skang....dalam hati kngah menangis....cukupla abah je yg xde...jgnla mak pon nak pergi sama...kalo bole kngah nak mak tua bersama2 dgn kngah,dgn adik beradik yg lain...boleh ke abah?

abah,kngah teringat hari2 terakhir abah kat ICU dulu...saat2 abah pegang tgn mak,sentuh pipi mak,buat mak mendayu2 nangis....mak ckp mak rindu nak dgr suara abah kat rumah...mak mintak abah cpt2 la sembuh...bole balik rumah & masak asam pedas sama2.... :(( sungguh kngah x sanggup nak nk tgk situasi abah&mak tu..bknnye ape...kngah rasa hati kngah sgt2 sayu dan sgt2 pedih....




abah....makan minum abah kat sana mcm mana?abah mesti kembali muda skang ni kan...org bijak pandai agama ckp..kat sana smuenye muda2...umur pertengahan....mesti abah handsome mcm muda dulu kan....


kitaorg kt merlimau baru buat kenduri abah utk 40hari...kngah x tau la bah..nape kngah asek menangis malam tuh....kngah asek teringat kat abah...btl ke bah,org kate slps 40 hari roh akan kembali ke Tuhan nya...tidak lagi berada di kalangan kuarga lagi...btl ke bah?tp kngah rasa mcm abah slalu ade dkt dgn kngah,x kire la da lps 1 hari ke 10 hari ke 40 hari ke...kngah rasa mcm baru semlm abah pergi....


hari tu ateh anak abah ade dtg rumah merlimau,die bg duit buat kan kubur abah tu...die bg rm250...kngah x kesa pon sbnrnye...tp diorang da bg alhamdulillah jgk la..kngah top up kan lg rm500 utk beli kambing safiya buat akikah kan die mase kenduri tu....alhamdulillah...smuenye berjalan lancar ,bah...


abah....bile agaknye kite dpt jumpe blk...kngah rindu kt abah....rindu sgt2...





oklah bah...kngah kena buat kije,nnt bos marah pulak...kngah harap abah sentiasa sihat2 kat sana...dilindungi payung kebesaran Nya,dicucuri kurnia rahmat dari Nya...di tempatkan di kalangan org2 yang beriman dan beramal soleh...nanti ade masa kngah tulis lg surat untuk abah ye...


alfatihah untuk abah...


bye abah...kngah sayang abah...jgn lupekan kngah tau...

kngah gi dulu....

assalamualaikum....

Sunday, December 09, 2007

safiya kesayanganku....

safiya mmg suke senyum....suke ketawa.....pantang kena agah sket....kalo x caya cube tgk.....

aksi-aksi manja safiya....

safiya dgn nenek kt melaka...
safiya suke kena timang...naik lenguh tangan layan die terlompat2..lagu yang sluke die dgr,pastu terlompat2...."la timang..la timang..la timang tinggi tinggi...la manja ...la manja ...la manja cenit cenit....".
paling suke dok dalam bouncer....tu la tmpt die makan,tmpt die dok tgk tv...

pose istimewa from Safiya Camelia...


safiya + kakak sepupunyer...Izzah Badrina...


lagi sorang sepupunyer ...Fatin Irdina...B.O.D yg unik...26.6.2006 :D


safiya mmg suke naik walker...
tekun tekan button2 muzik...blajar la kunun....
"mama...saya suka la mama snap gmbr saya...."...kui18x....
the end !

Thursday, December 06, 2007

antara minat & kepentingan kerja

hai syg...


ermmm...td aku dpt call dr prod house Rumah Karya Citra @ Wangsa Maju.Person in charge tu offer aku utk satu watak wanita bertudung dalam sebuah drama bersiri utk Astro Oasis arahan Erma Fatima.dijangkakan shoot utk watak tu dalam mase 2 minggu merangkumi 6 episod....


actually aku da lama sgt x berlakon,da lama x modelling...adalah dalam setahun lebih..since kahwin la sbnrnye....hmmm...mcm mana yea....aku mmg minat sgt tp tu la...mesti kena cuti dr kije....schedule x kuar lg,so x bole nak agak la bile start shooting tuh,and schedule tu pon sure confirm sgt2 mesti berubah2 sbb ikut jadual pelakon2 yg lain + keadaan cuaca dsbnye... safiya tu mgkin aku x bimbang sgt la sbb nenek nye kat sini mmg bile2 masa je bole jaga safiya tuh...

mcm mana yeak....nak ikut kehendak hati ke or buat je kije mcm biasa & lupekan je offer tu...

adehhhh.....

x pela...nnt2 aku pk....bincang dgn ai dulu....

bye syg....

Wednesday, December 05, 2007

kisah diet aku....

haiiiii huiiiiiii....

nak tau satu cite lawak x?aku sbnrnye tgh diet.... ngeh ngeh ngeh ngeh....haa...tu la pasal....asek makan je...kan badan da naik...mcm x percaya berat bdn ni naik mendadak2...so skang ni aku tgh diet giler2 nyer diet...diet yang buat aku boleh die ! huhuhu...tp xpela... aku sanggup sbb nak turun berat punyer pasal...

sebnrnye da masuk minggu ke 6 aku x makan nasi....tp yg diet giler2 ni aku baru start 3 minggu lebih....nak tau diet yg mcmane?? haa...ni diet nye....

_____________________________________________
pagi ---> makan sekeping roti putih+ butter/3 sudu cornflakes tanpa susu/masak oat 3 sudu shj
minum -->minum secawan kopi/nescafe + satu sudu kecik gula + coffeemate (sehari skali shj)
makan sblm pukul 8pg

tghari ---> NO LUNCH !!..kecuali kalo sgt2 lapar bole la makan buah spt papaya/jambu/tembikai..sepotong only....

ptg/malam ---> makan sup sedap2/
hotdog 2 ketul+salad/
sayur brokoli rebus+sup cendawan atau ayam/
ape2 jenis lauk + sayur/salad.. /
sotong kangkung1/3+steambot../
tofo sumbat steam claypot.../
yong tau foo-sumbat ikan,bendi,cili kering,toufu putih,gravy cili only.../
makan sblm pkl 8 mlm

air masak / kosong ---> 3L sehari

senamrobik---> 3 kali seminggu

sebarang bentuk gandum/mee/meehun/laksa dilarang sama skali...
__________________________________________

tu la diet aku yg bagai nak mati tuh...tp mmg hasil nye memuaskan la...dua minggu yg pertama aku turun 4.5 kg....

mcm best je kan...

first day mmg x tahan..siap gastrik lagi....lps2 tu da ok da..da x heran da dgn nasi...

korang nak try ke?cubela....

renung renungkan....dan selmt beramal....

:D