Monday, November 05, 2007

abah in memory...19 Syawal 1428 brsmaan 31 Okt 2007

perkara yang paling aku takutkan,perkara yang paling boleh aku nak elak dari berlaku ke atas abah,perkara yang paling2 aku x suka berlaku pada abah sebelum aku sempat tunaikan hajat die...telah pon terjadi...

abah da meninggal....abah da x de...betul ke ni??? abah da xde ke????....

sampai skang aku masih x bole terime hakikat ini....abah da pergi sayang....abah da pergi tinggalkan kite.....kenape bole jadi mcm ni...kenape.....kenape abah mesti pergi dulu sblm sempat kngah tunaikan janji kngah pada abah...kenapa abah....kenapa???? :-((

aku mcm x percaya abah da xde...aku masih terdengar2 suara abah yg gegak gempita tu..aku masih ternampak2 abah ade kt rumah,ade kat kedai,ade kat situ,ade kat sini...pendek kata..serata melaka tu kat mana tempat yg pernah/selalu kami singgah..kat situlah aku ternampak abah....

abah....kngah x ready utk terime pemergian abah ni....kan byk yg kite rancangkan...abah kate nak tlg kngah berniaga,abah kate nak gi Langkawi..abah kate nak gi haji/umrah dgn mak kngah....abah x syg kngah ke ,abah???kenapa abah mesti pergi dulu...kenapa bah..kenapa??????????????

aku dpt call dari hosp melaka kol 2.48pm.nurse tu ckp abah tgh tenat...tgh nazak...aku terus menggigil satu badan....nurse tu tny mana pergi waris..nape xde kat luar ICU...aku ckp cube call lagi ...mgkin tgh sembahyang....aku pon ckp kt nurse tu aku otw ke melaka...tlg bg rawatan terbaik utk ayah saya,aku kate kt die..die cume ckp..kami sedang cube...

lantas aku call adik beradik aku,ai,aku ckp sederas mungkin,srh smuenye blk dgn kadar segera..aku call mak..mak tgh makan cendol kat bukit china..mak kate br td mak tgk abah x smpi 15 min yg lps,mak kate abah ok tp mata asek pandang atas...aku ckp gi blk hosp abah tgh nazak....tp bile aku call uda,achik yang angkat,aku tny die kt mana...die menangis jwb br smpi Lumut..aku ckp patah balik cepat..abah tgh nazak aku kate...tibe2 die meraung...die jerit ckp "abah da xde kngah...abah da meninggal..."...jam2 tu jugak aku rasa aku nak gi bunuh si Andak x gune tuh...aku x percaya ....sungguh2 aku x percaya...kenapa nurse tu tadi tipu aku....kenapa....Ya Allah....kenapa mesti jadi mcm ni....kenapa....aku hampir2 histeria,badan aku menggigil sgt...kaki aku lembik,badan aku tibe2 rasa xde bertulang....abahhhhhhhh....... :((

aku mintak ai amik aku kat opis sbb kaki aku x terdaya nak tekan clutch,minyak....kami blk uma kemas beg,then amik safiya terus menuju ke hosp melaka...aku da xkire ape nak jadi,jadilah... aku nak cari parang ke kayu ke ape sekalipon yg sempat aku capai,kalo andak ade kat situ mmg aku bunuh die ....

tapi ai marah....ai kate kalo syg kan die,safiya.. tlg jgn buat hal katenye....sepjg perjalanan aku menangis saje....aku teringat kenangan aku mase kecik dulu dgn abah....abah seorang yg tegas tp sgt penyayang....

aku sampai rumah mayat mase tu da nak masuk maghrib,aku peluk smue org yg aku kenal,aku x bole nak dukung safiya,kaki aku nak melangkah rasa x terdaya...
bile proses post mortem abah da selesai,jenazah abah diletakkan di luar smntara tggu van jenazah smpi...aku tgk muka abah....aku menangis...muka abah mcm tgh tidur...muka abah bersih sgt dan yang paling aku x bole lupe....abah tersenyum...abah tidur dalam senyum....aku terus x bole berdiri masa tuh...sebbaik ai sempat capai aku...sedara abah bacakan doa aku x mampu nak aminkan..mata aku gelap....gelap sgt....

arif adik aku meraung,liyana,ida smue mcm tuh.kakak dgn abg din terpaksa tenteramkan kami....mak pon pujuk arif...arif la yg paling rapat dgn abah bas...
aku tgk mak mcm tabah...tp aku tau dalam hati mak,mak lah yg paling sedih sekali....

aku nampak andak tp aku elakkan bertembung dgn die...psl aku rasa nak tumbuk muka die dan nak tendang perut die....ntah kenapa darah aku mendidih2 nampak si andak x gune tuh....

van jenazah sampai dan bwk abah ke rumah Pulai...kami smue blk rumah merlimau dulu sbb mak nak mandi dan nak makan ubat dulu,then baru kami smue gi rumah Pulai..ramai sedara mara da berkumpul.Ateh,Angah,Andak kabarnye sampai pengsan2....kak Jue sabah tu smpi dgn Achik dgn Uda,terus meraung2...smue x percaya tgk jenazah abah yg terbujur kaku di ruang tgh rumah.kami baca yassin yg semampu mungkin dan kami blk merlimau da tgh malam....

kami berjanji akan dtg seawal pagi yg mungkin sbb jenazah abah akan dikebumikan pkl 9pg keesokkannye tuh...

No comments: