Thursday, November 29, 2007

Safiya Camelia ku....the apple of my eyes...

hai syg,


makin hari aku makin seronok tgk safiya membesar....safiya skang da dok dalam walker,ke sana ke mari die kemas rumah...(sepahkan rumah la sbnrnye)...kalo aku kt dapur tgh masak,die pon sama2 tolong dgn aku...tolong sepahkan dapur...heheh...tp xpe..mmg aku terhibur dgn keletah die...



paling x bole lupe kalo die sembur2 air liur die...hahaha...mmg lawak sgt...dan lagi satu bile nak kena makan ubat bile batuk/selsema....yg klako tu die bole tutup mulut die rapat2,siap kemam bibir lg,tanda protes x nak mkn ubat even gune syringe...aku mesti ketawa time tuh,sbb muka die tu mcm bersungguh2 sgt nak tutup mulut tuh.... :)) ...dan bile aku x de kat depan mata die mcm nak gi dapur kejap ke,mesti die menangis2 manja sbb nak ikut aku,maknanye die nak aku gi mana2 secara berduet dgn die la...kalo dgn papanye,dgn papa2 nye skali die ajak gi mana2 berjemaah... :D dan yg aku terperasan,bile aku bukak cd Baby day's out,ala..yg cite baby bink tu...safiya tgk mata x berkelip2,bile bby dalam cite tu ketawa,die pon mcm fhm dan ikut sama ketawa...ntah la ..bahasa2 baby ni diorang dgn diorang je yg fhm...ahaksss...bile nk tido pulak,die akan buat satu kuakan lentang mcm nak berenang ke blkg tu tp tgn kiri je yg buat,and agak2 bile mata da nak terlelap,die mesti cari jari aku/papa die utk pegang baru die tido lena..safiya2...mama syggggg sgt kt safiya tau....but n'way,mmg die la buah hati pengarang jantung aku,kesygn aku,intan payung,gunung,sungai,beskal dan ape2 lagi lah yg sewaktu dgn nye...



skang ni batuk die x baik2 lagi...da masuk botol ubat batuk yg ketiga da aku bg kt die...tp still mcm tuh jgk...aku ingt nak bawak die gi pakar kanak-kanak kat private la,mcm Az-Zahrah ke or An-nur kt Bangi tuh.bkn ape,ubat batuk yg dr kt klinik panel bg tuh mcm x berkesan je...mcm tu jgk..batuk nye still ada esp malam2 and kahak nye mcm ade je byk lg kt kerongkong die....risau jgk aku ni...da nak masuk sebulan da safiya batuk2 nih....ya Allah ,Kau lindungilah keluarga hamba,Kau payungi la kami dengan kesihatan,kesejahteraan dan limpah rahmat kurniaan Mu Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...



ermm...best fren aku kt kolej dulu,Shaz tu,da masuk hosp da..menanti kelahiran permata hati die,aku da belikan present utk bby die...semoga die selamat menjalani proses bersalin tu...i'allah...



safiya nyer rambut x lebat lg...bile anak mama nak lebat rambutnye nih...huhu....okla darling...aku rasa that's all for now......nnt jumpe lg....
bye !

Friday, November 23, 2007

adik aku konvo + aku accident

hai syg...

susah betul nak masuk blogger skang ni....network x ok sgt la skang kat upm ni....


anyway...aku xde ape benda sgt nak cite...cume ahad lps adik aku si Ida tu..konvo dkt uitm shah alam....utk degree die la....BBA


aku ade la snap bbrp keping gmbr die....



tu gmbr mak aku,ida & aku....




antara kawan2 ida yg smpt jumpe...





dpt dua bouquet flowers siot...


dannnn....
antara kejadian yg lain nye....kete aku kena langgar kt buntut...
kisahnye mcm ni....aku da lps amik safiya mase tuh...elok je aku letak kan die dlm seat die tuh...pastu aku drive la kuar nak menuju ke jalan besar...sampai kat simpang 4 kat situ aku stop la nak bagi kete yg dari jalan besar nak masuk ke dalam.....aku x jalan lg alih2 ...DUMMMMMMMM.,,,,terkejut aku...anak aku terjerit kejap...pastu die nangis.....
aku turun la dari kete..aku tgk kt blkg tu xde la ape sgt sbb bumper blkg tu dibuat dr fibre....tp tulah...ade la kesan hitam2 cina tu nye kete + kemek sket....plat no aku pon patah 3 bhgn....
aku ape lagi...marah la cine tu...apsal die x reti nak sabar...aku blm pon tekan minyak die da hentam blkg aku....die kate sori3x...senang2 lutut die je kate sori....aku ckp la mcm mana ni...mau gi balai ke nak setel sini?die pon tgk2 keadaan kete aku tu then die ckp nnt esok dtg gi bengkel die...die ade bengkel kt kaws perindustrian serdang tuh...aku soh miss call aku then lps tu kitaorg setel...dlm pd tu aku hafal jgk no plat die tuh...tp bile da sampai uma ...aku lupe lak no platnyer,,,mgkin sbb aku fobia+trauma sket...
tp esoknye tu ai call die and lps tu die bwk kami ke bengkel die...die ckp die akan ketuk blk dan cat ape yg patut dan ganti plat no....kire okla kan...
kol 4 ai dtg amik kete tu..da siap...die kate x pyh risau die nye bill...biar die byr...
okla tuh kan....sebbaik die ni kire nak bertggjwb...kalo die lari siap die....
anyway yg x bestnye...safiya demam pulak lps kejadian....demam terkejut agaknye..tp pg td aku rasa mcm da nak kebah sket demamnye...aku siap bwk ubat demam dgn batuk kt nurseri soh die bg kat safiya....
so...tu jela citenye....ape yg aku nak rangkumkan kat sini ialah....walaupon kite berhati2 pandu kenderaan,x semestinye orang lain pon akan hati2 jgk....cume yg bestnye kecelakaan yg berlaku tu sebbaik x teruk sgt,,,,dan alhamdulillah nyawa aku & anak aku masih pjg lagi...
okla syg...tu je kali ni...nnt aku blogging lagi ye..
cau chen dol....

Friday, November 16, 2007

nape muka anak aku x sama dgn aku ???

aku x puas hati ni....ramai orang ckp muka anak aku x sama dgn muka aku....byk ikut muka ai....ishhh.... x bole jadikk nihhh !!

cube tgk gmbr nih....



kan anak aku ikut muka aku tuh.... :D

Tuesday, November 13, 2007

kisah abah + safiya 6 bln...

hai syg....

aku blk kg last week....tgk kubur abah didirikan kepungan dan nisan...alhamdulillah segalanye berjalan dgn lancar...ada buat kenduri doa slmt sket...pusara abah nampak indah...nnt aku nk mintak mak tanamkan pokok renek dan rumput carpet kat sekitar tanah kubur abah tu..moga2 pokok2 tu nnt mendoakan kesejahteraan utk abah dan memohonkan keampunan utk abah kepada Allah swt...aku harap abah damai di sana..al fatihah utk abah...

walaupun dalam hati masih sayu sbb terasa dgn pemergian abah,tapi sket sebyk aku gembira sbb hari ni safiya genap 6 bulan...cepatnye masa berlalu...safiya skang da pandai meniarap sambil angkat2 punggung,kadang2 tu die berpusing keliling 360darjah.yang buat aku gelak,die nak merangkak,tp gerakan nye tu kebelakang....heheh...aku tny mak...mak kate tu normal,die akan merangkak kedepan jgk nnt...mmg mula2 kebelakang dulu...

aku ade amik gambar safiya tp kamera terlupe lak nak bwk ke opis...xpela...sok luse aku upload masuk dlm blog ni....

aku ade baca paper hari ahad lepas..mingguan malaysia...ade jawatan kosong PDRM...jwtn yg ade utk wanita cume Inspektor aje...aku ingt nak try la...alang2 mintak sana sini susah sgt nak naik pangkat...try kan jela...untung sabut timbul,untung batu phm2 sendirik jela...aku baling batu tu kat muka Andak...hahahaha...kalo dapat,training 6 bln kalo x silap aku...nnt dptla aku title Inspektor Sahab Bombay Police Station...skueng skueng 18x....(da la badan gemuk, lutut sakit ..berangan nak jadi polis...boleh...Boleh Jalannn !!!! :p )...

xde yang menarik sgt hari ni...cumenye td ade makan free kt pantry opis and kol 2.30 td aku sit exam PTK paper khusus...ntah ape2 jela aku jawab tuh...belasah jela...x baca sgt nota sbb x dpt nak predict soklan...lgpon nota tu yg baca aku..kadang2 safiya pon baca nota aku tu..siap sembur2 air liur lg...huhuhu...

okla dear..that's all for now...bubyyyee..

Wednesday, November 07, 2007

apa nak jadi la aku ni...

syg,

td aku nak gi ke rumah mentua aku kat serdang jaya psl nak anta brg sket tau...on the way tgh drive tu aku ternampak van abah di arah bertentangan dgn aku...yg bestnye tuh aku nampak abah yg tgh drive..siap abah lambai aku soh blk...aku lambai la balik...pastu tibe2 van tu hon aku...aku mcm tersedar kejap...tgk kt cermin blkg,rupenye van UPM...ehhh...mcm mana aku boleh nampak abah td siap lambai aku... hmmm...pelik...

pastu bile da nak sampai area flat Bosnia tu...ade van accident..mcm van abah..terbalik tayar ke atas...aku nampak accident tu terus menggigil satu badan,perut aku rasa mcm ade rama2 tgh terbang kt dlm...stereng kereta aku terbelok ke kiri ke kanan...aku mcm terperanjat sgt..sebbaik aku dpt kawal kereta aku tuh..ntah kenapa aku terbayang2 accident abah tuh....aku termenangis kejap dlm kete....

isshkkk...ape hal aku ni...ape nak jadi ni....nape mcm aku pulak yg trauma ha?

Monday, November 05, 2007

dkt mana2 pon abah ada....

aku x tau la mata aku ni betul ke x...sbb kemana aje pegi...aku ternampak abah....apa da jadi dgn aku nih... :(

malam yang abah meninggal tu,aku x bole tido...terpusing sana terpusing sini nak lelapkan mata,tp x boleh...

yang aku pelik....aku dgr abah balik...bunyi van abah diberhentikan kt depan rumah,derapan selipar abah,bunyi abah bukak pintu dan tutup semula pintu dan masuk ke bilik mak kt belakang....aku terus bukak pintu bilik aku dan gi bilik mak...yang ade mak dgn liyana tgh tido...."ehh ...mana abah tadi "...kate aku....sungguh pelik...aku tau aku x bermimpi sbb aku x bole tido....in fact, mata aku terkebil2 nak cube tido x dpt2....

ntah la...yang aku sgt2 pasti mmg aku x bermimpi....100% sure...

ni da hari ke 5 arwah x de...xde lagi suara abah yg marah arif lmbt mandi..xde lg suara abah gadoh2 manja dgn mak...xde lagi suara abah yg riuh rendah kt dapur masak asam pedas melaka sama2 dgn mak...

aku sedih sgt...terlalu sedih....ya allah,tabahkanlah hati ku menerima dugaan mu ini...

ni ade bbrp keping gmbr abah yg sempat aku abadikan semasa hayatnya masih ada.... :(












abah selamat dikebumikan...

aku teringat kata2 bijak pandai..."ibu bapa yang malang adalah ibu bapa yg terpaksa mengiringi jenazah anaknya ke kuburan..tetapi anak2 yang beruntung dan bertuah adalah anak2 yang mengiringi jenazah ibu bapa nya ke kuburan"....

aku paling tidak bole lupakan hari pengebumian abah...suasana terlalu sedih dan sayu dan orang yang paling aku benci skali menangis mendayu2 di sisi jenazah abah..sape lg kalo bkn Andak yg biol tuh....biar die nilai sendiri tindakan die tuh...tindakan bodoh die tuh yg mengorbankan nyawa org yg sepatutnye die sayang,die sanjung,insan yg sepatutnye duduk di rumah dan berehat kerana lanjut usia....aku nampak riak muka Andak yang menyesal x sudah....aku x bole nak maafkan Andak..in fact,aku terlalu2 benci tgk muka die....

aku byk kali cium jenazah abah...sejuk...muka abah tenang,pandangan abah tu seolah2 sejuk,abah senyum...bersih sgt air muka abah....aku teringat kata2 abah..abah pernah cakap..kalo bole die nak meninggal mcm umur nabi muhd s.a.w.....aku senyum sendiri dgn air mata berlinangan....

waktu jenazah nak dikeluarkan dari rumah menuju ke surau berdekatan utk disemaygkan...adalah waktu yg paling mengharukan...smuenye menangis...ramai yg pengsan...aku da x perasan sape2 yg pengsan tu...yg penting bg aku mase tu aku nak ikut jenazah abah ke kuburan...

sewaktu jenazah abah hendak diturunkan ke liang lahad,aku ternampak andak mcm nak jd orang gila...mmg patut pon kau jadi gile...sbb kau da buat ramai org lain jadi gile disebabkan perbuatan kau dan kata2 kesat kau pada abah....kau berdoalah spy abah sempat ampunkan kau..dan yg paling penting kau tny Tuhan adakah Dia mengampunkan dosa2 kau pada abah...

jenazah abah sgt senang diuruskan ketika pengebumian...pd mula nye liang lahad nampak mcm x muat sbb mcm x cukup pjg..aku da cuak jgk mase tu ..tp alhamdulillah..mmg muat dan proses pengebumian berjalan dgn lancar dan cuaca sgt baik....imam yg bacakan talkin utk abah turut teresak2 sbb mmg mereka rapat dari muda smpi la abah habis nyawa..

setelah selesai smue menjirus air mawar dan tabur2 bunga rampai,andak peluk kubur abah sambil menangis2...achik pon mcm tuh...uda..along ..kami smue...smue menangis ....mase tuh da bbrp kali aku hampir2 jatuh tp sempat ai capai aku...aku peluk ai semahu2nya...aku x percaya abah da xde...

bile da blk aku cakap dgn mak aku nak buatkan kubur abah...alang2 aku x dpt bwk abah ke Langkawi...aku nak gunekan peruntukan tu utk buat kubur abah...kami pon tempah dkt Merlimau dan harganye mencecah 4 angka,,,tp xpe..aku puas ht..mmg itu niat aku utk abah...

aku pesan kt mak..kalo adik beradik sblh sana tny psl nak buatkan kubur abah,jez ckp aku da buatkan tp x payah bitau harganye...kalo diorang rasa nak hulur sket2..aku terime...tp kalo xde pon x pe...aku x kesa sbb mmg aku da niatkan utk abah....

rumah makcik kt Pulai buat kenduri tahlil utk hari arwah pertama dan kedua..kami buat hari yg ketiga..dan dijangkakan kami kt merlimau nak buat lg utk hari ke 40...yg kat pulai aku x sure mcmana, diorang buat atau x...


abah..semoga abah tenang di alam sana....Ya Allah tuhan yang maha penyayang,Kau tempatkanlah roh ayahandaku di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh...ya Allah tuhan yg maha mengasihani,Kau ampunkanlah dosa2 yang dilakukannya samada disedari atau tidak disedarinya..Ya Allah tuhan yg maha agung...Kau jauhkanlah ayahandaku dari azab siksa api nerakaMu Ya Allah Ya Rabbal Alamin...

Al fatihah utk abah aku... :-(


abah in memory...19 Syawal 1428 brsmaan 31 Okt 2007

perkara yang paling aku takutkan,perkara yang paling boleh aku nak elak dari berlaku ke atas abah,perkara yang paling2 aku x suka berlaku pada abah sebelum aku sempat tunaikan hajat die...telah pon terjadi...

abah da meninggal....abah da x de...betul ke ni??? abah da xde ke????....

sampai skang aku masih x bole terime hakikat ini....abah da pergi sayang....abah da pergi tinggalkan kite.....kenape bole jadi mcm ni...kenape.....kenape abah mesti pergi dulu sblm sempat kngah tunaikan janji kngah pada abah...kenapa abah....kenapa???? :-((

aku mcm x percaya abah da xde...aku masih terdengar2 suara abah yg gegak gempita tu..aku masih ternampak2 abah ade kt rumah,ade kat kedai,ade kat situ,ade kat sini...pendek kata..serata melaka tu kat mana tempat yg pernah/selalu kami singgah..kat situlah aku ternampak abah....

abah....kngah x ready utk terime pemergian abah ni....kan byk yg kite rancangkan...abah kate nak tlg kngah berniaga,abah kate nak gi Langkawi..abah kate nak gi haji/umrah dgn mak kngah....abah x syg kngah ke ,abah???kenapa abah mesti pergi dulu...kenapa bah..kenapa??????????????

aku dpt call dari hosp melaka kol 2.48pm.nurse tu ckp abah tgh tenat...tgh nazak...aku terus menggigil satu badan....nurse tu tny mana pergi waris..nape xde kat luar ICU...aku ckp cube call lagi ...mgkin tgh sembahyang....aku pon ckp kt nurse tu aku otw ke melaka...tlg bg rawatan terbaik utk ayah saya,aku kate kt die..die cume ckp..kami sedang cube...

lantas aku call adik beradik aku,ai,aku ckp sederas mungkin,srh smuenye blk dgn kadar segera..aku call mak..mak tgh makan cendol kat bukit china..mak kate br td mak tgk abah x smpi 15 min yg lps,mak kate abah ok tp mata asek pandang atas...aku ckp gi blk hosp abah tgh nazak....tp bile aku call uda,achik yang angkat,aku tny die kt mana...die menangis jwb br smpi Lumut..aku ckp patah balik cepat..abah tgh nazak aku kate...tibe2 die meraung...die jerit ckp "abah da xde kngah...abah da meninggal..."...jam2 tu jugak aku rasa aku nak gi bunuh si Andak x gune tuh...aku x percaya ....sungguh2 aku x percaya...kenapa nurse tu tadi tipu aku....kenapa....Ya Allah....kenapa mesti jadi mcm ni....kenapa....aku hampir2 histeria,badan aku menggigil sgt...kaki aku lembik,badan aku tibe2 rasa xde bertulang....abahhhhhhhh....... :((

aku mintak ai amik aku kat opis sbb kaki aku x terdaya nak tekan clutch,minyak....kami blk uma kemas beg,then amik safiya terus menuju ke hosp melaka...aku da xkire ape nak jadi,jadilah... aku nak cari parang ke kayu ke ape sekalipon yg sempat aku capai,kalo andak ade kat situ mmg aku bunuh die ....

tapi ai marah....ai kate kalo syg kan die,safiya.. tlg jgn buat hal katenye....sepjg perjalanan aku menangis saje....aku teringat kenangan aku mase kecik dulu dgn abah....abah seorang yg tegas tp sgt penyayang....

aku sampai rumah mayat mase tu da nak masuk maghrib,aku peluk smue org yg aku kenal,aku x bole nak dukung safiya,kaki aku nak melangkah rasa x terdaya...
bile proses post mortem abah da selesai,jenazah abah diletakkan di luar smntara tggu van jenazah smpi...aku tgk muka abah....aku menangis...muka abah mcm tgh tidur...muka abah bersih sgt dan yang paling aku x bole lupe....abah tersenyum...abah tidur dalam senyum....aku terus x bole berdiri masa tuh...sebbaik ai sempat capai aku...sedara abah bacakan doa aku x mampu nak aminkan..mata aku gelap....gelap sgt....

arif adik aku meraung,liyana,ida smue mcm tuh.kakak dgn abg din terpaksa tenteramkan kami....mak pon pujuk arif...arif la yg paling rapat dgn abah bas...
aku tgk mak mcm tabah...tp aku tau dalam hati mak,mak lah yg paling sedih sekali....

aku nampak andak tp aku elakkan bertembung dgn die...psl aku rasa nak tumbuk muka die dan nak tendang perut die....ntah kenapa darah aku mendidih2 nampak si andak x gune tuh....

van jenazah sampai dan bwk abah ke rumah Pulai...kami smue blk rumah merlimau dulu sbb mak nak mandi dan nak makan ubat dulu,then baru kami smue gi rumah Pulai..ramai sedara mara da berkumpul.Ateh,Angah,Andak kabarnye sampai pengsan2....kak Jue sabah tu smpi dgn Achik dgn Uda,terus meraung2...smue x percaya tgk jenazah abah yg terbujur kaku di ruang tgh rumah.kami baca yassin yg semampu mungkin dan kami blk merlimau da tgh malam....

kami berjanji akan dtg seawal pagi yg mungkin sbb jenazah abah akan dikebumikan pkl 9pg keesokkannye tuh...