Sunday, October 28, 2007

abah semakin kritikal...

darling...

tiada ape lg yang aku bersarang dalam fikiran aku sekarang ini melainkan kebimbangan aku dengan keadaan abah.aku blk hari jumaat mlm tu ari,abah sedar dan aku pon ade borak2 dgn die...yg x bestnye abah tny kenapa aku dtg,ade ape hal?...aku ckp dgn lembut..sajela kngah datang nak jumpe abah...abah asyik ckp nak air,die kate die haus sgt.nurse bg die minum air setiap 3 jam sekali...

nurse maklumkan pada aku dgn mak,paru2 abah mengembang akibat jangkitan kuman tuh.diet susu yang diorang bg kt abah pon abah x mampu nak hadamkan,pendek kate sistem penghadaman abah gagal berfungsi dgn baik.aku terkedu dgr nurse tu ckp mcm tuh.aku tny bile abah bole buang air besar semula,nurse tu ckp x tau bile,bergantung pada kekuatan pesakit.aku tgk saluran tiub yg dimasukkan kedalam hidung abah tuh,susu2 da basi tu mengalir kuar dari perutnye menuju ke plastic container yg disangkutkan kt bwh katil abah.aku sentuh perut abah,tegang sgt..keras sgt..abah kate perut die sakit.aku nak sapu minyak angin,tp nurse x bagi,takut effect lain pulak nnt.aku kesian tgk abah...

abah...cepatla sembuh....kakngah rindu nak dgr riuh rendah suara abah kat rumah..... :-(

keesokkan hari nye(sabtu),aku adik2 beradik berkumpul kt hosp,dari 12.30-2.00ptg hingga 4.00-5.00 ptg...kami bergilir2 tgk abah,di samping kuarga sblh sana yang ramai sgt nak tgk abah....aku pening kepala dgn keadaan tu,terlalu ramai.dan yang paling membuatkan aku pelik,tibe2 kuarga sblh sana nak berbaik2 dgn kitaorg.sblm ni diorang langsung x pandang kitaorg,bile kami lalu depan mereka,mereka buat2 x nampak sambil memaling muka ke arah lain.

uda tny aku,ada janji dgn abah ke nak masukkan abah ke Hosp Pantai ?aku ckp la xde janji,tp mmg abah ade mintak die di masukkan ke hosp pantai...mana la aku mampu nak masukkan abah kat situ,bil nye melambung2 tuh.die tny lagi psl GL aku,aku ckp aku da tny kat kaunter Unit Hasil tuh,org tu kate kalo ayah tiri prosedur die lain sket,nak tau lebih lanjut kena tanye pegawai die Isnin nnt,so aku serahkan aje kat Uda utk buat ape yg patut.uda tny lg,aku ade x peguam peribadi utk fight psl kes abah ni dgn insurance nnt.amboi2,kayanye aku nak pasang peguam peribadi..manala aku mampu...diorang kate diorang ade kenal peguam utk kes2 kemalangan ni,peguam ni hanya akan charge slps menang dalam perbicaraan tu nnt.aku ckp so gune jela peguam tu,aku mana mampu nak pasang2 lawyer.

dan yg paling last skali,uda tny aku psl kununnye mak aku berhutang dgn die.aku tnyla hutang mcm mana,setahu aku diorang adik2 beradik yg byk berhutang dgn mak aku.uda ckp,abah ade pinjam duit uda utk tlg top up duit kereta mak yg tertunggak.die kate,x byk cume rm200 je.patutla diorang berbaik dgn kami,nak mintak duit rupenye...aku ckp nnt aku nak confirmkan dgn mak dulu...kalo btl,esok aku byrkan...

bile aku confirmkan dgn mak aku,mak kate mana ade abah pinjam duit uda,mak ckp yg mak tahu,abah pinjam duit india belakang rumah yg bwk bas rombongan tu yg da janji nak bg abah komisen.utk confirmkan btl2,mak gi tny india tu sendiri so mmg btl abah mmg ade hutang die.bile aku ckp dgn uda aku akan byrkan hutang abah kt india tu,uda kate tu hutang mak dgn uda,kenape india tu pulak aku nak pegi byr...aku jd pening pale...uda ckp mcm ni,beriye2 nak blk duit tuh,india tu pulak ckp mcm tuh,mak pulak ckp macam ni...mana satu yg btl ni???...uda kate die nak pakai duit tu sbb duit die da habis belikan barang2 utk abah masuk icu tu,rm110.die kate phm2 jela kan br2 lps raya ni,duit byk hbs.

yang aku jd perasaan x best tu,kenapa mase abah tgh sakit mcm ni,diorang boleh timbulkan soal duit,x bole ke berkorban sedikit utk abah.abah da byk berkorban utk anak2 dari diorang kecik smpi besar,kenapa hal yg seciput ini diperbesar2kan?x bole ke mintak adik beradik die tlg sesama sendiri,sedara mara diorang pon bukannye xde yg berada..kenapa timbulkn soal kunun2 hutang abah tuh???aku sungguh2 x paham,dalam keadaan yg mcm ni diorang bole bersifat materialistik lg.kenapa la....

aku yg jadi tersepit...nak x nak aku terpaksa bayarkan hutang abah kat india belakang rumah tu rm200,dan aku bg uda rm200.bodohkan aku ni?aku nak menyelamatkan keadaan,aku malas nak bising2,lgpon aku anggap mcm xpela,aku berkorban utk abah,sekurang2 nye aku dpt berbakti utk abah dan kurangkan bebanan hutang die.ai x setuju dgn tindakan aku,tp aku rasa itula jalan terbaik masa abah tgh sakit mcm ni,x kanlah kerana rm200 nak berperang2..btl x...

sayang,mcm mana aku nak hiburkan hati aku??aku rasa aidilfitri kali ini yang paling x best,x meriah...

anyway,tu ajela coretan aku wat masa ni...nnt aku tulis lg.
bye..


No comments: