Thursday, October 25, 2007

abah accident

sayang...

aku sedih sgt....abah bas accident...accident kat merlimau..dekat dgn kubur cina lama nak dkt smpi Sempang tuh....kecederaan abah teruk sgt pd aku..semasa blog ini ditulis abah masih lagi dalam ICU kat HB Melaka...kt ICU tu cume boleh masuk berdua2 je, xbole lama2 & dtg melawat pon cume dibenarkan pd waktu melawat je...kaki dan tangan abah smue patah tp yg bersimen+masuk besi cume kaki kiri dan tgn kanan...kaki kanan dan tgn kiri tu dr kate fractured sket,boleh bercantum secara semulajadi dengan sendirinya..tulang rusuk abah sebelah kiri pon patah tp dr da masukkan besi.yang sedih sekali tulang pinggul/punggung abah sblh kiri hancur...nak kena operate utk buang serpihan2 tulang tuh utk dimasukkan plat besi,tp jantung abah pon x berapa stabil,pernafasan abah tercungap2...abah bernafas gune mask oksigen.dr perlu stabilkan pernafasan abah betul2 baru bole operation.


abah boleh bercakap tp semput.nurse tak kasi kami bercakap dengan die & x kasi kami bagi air utk die minum walaupon abah mintak sesngt dengan tunjukkan isyarat.nurse kate kalo sayangkan abah jgn borak atau bg air kerana itu hanya akan membuatkan die lebih kritikal.abah bersuara perlahan kat aku mintak aku sorok2 bawak kain basah2 masuk dalam beg utk diperahkan air masuk ke tekak die,tp aku x buat.mmg aku x smpi ht tp mengenangkan nurse da pesan mcm tuh...aku terpaksa tolak permintaan abah.dengan linangan airmata aku hanya mampu ckp "abah kena kuatkan semangat abah ye..kakngah x bole bg abah minum air,nnt abah lagi semput"...mata abah sayu je pandang aku lps tu die pejam blk mata die.aku menangis tgk abah berkeadaan mcm tuh...

aku terkenang abah mintak ayam KFC bbrp hari seblm kejadian.aku x belikan die KFC tp aku bawak die+mak gi makan ikan bakar kat serkam.byk jugak abah makan..aku order ikan siakap 3 rasa,udang butter fried,sotong bakar and ikan bakar...mmg abah berselera sgt mase tuh...aku seronok tgk abah makan byk.sblm kejadian pon aku ade bercadang nak bawak abah mak arif gi bercuti,destinasi x dipastikan lg,yg paling dkt dgn perhitungan kitaorg ialah Langkawi.aku cadang nak naik flight...saje la aku nak gembirakan hati mak abah...pening sgt dgn karenah anak2...

puncanya aku bwk mak abah gi makan ikan bakar sbb aku nak hilangkan perasaan terkilan abah dengan tindakan anak die(adik tiri aku),yang kami panggil Andak.aku geram dengan andak.nak tau kenapa??,,,sbbnye andak tu x sedar diuntung...abah da carikan die kije,kije nye sama jugakla memandu van kilang mcm abah,tp utk shift2 ke kilang lain.2,3 hari sblm kejadian,abah marah andak sbb x bawak van pegi amik budak2 kilang shift ptg.alasan andak mase tu die x sempat sbb gi beraye.abah naik marah la kan...dalam pada marah2 tu andak pon tinggi2kan suara kt abah,die cakap nak berenti bwk van kilang,sbb die byk dgr ckp bini die spy berenti je kije sbb susah nak berjalan,lg2 nak berjalan beraya...patut ke??patut ke itu yg die jadikan alasan????

terus abah keluar rumah menuju ke rumah kitaorg kt merlimau.bergenang air mata abah cerite perihal andak kat kitaorg..muka abah sembap,aku tau die baru lps menangis..aku nak gi marah andak,abah kate x payah,sbb andak byk dgr ckp bini die...kenapela andak tu x sedar diri..da la kelulusan setakat PMR,da dpt kije pon da cukup bagus dgn gaji yg bole tahan,selama ni die x bekerja,menyusahkan abah dgn menumpang rumah abah walaupon da berkawin,die x rasa malu ke haa???

disebabkan abah segan dgn Ah Kaw (bos diorang),abah terpaksa gantikan shift andak,disamping abah kena juga jalan amik budak kilang utk shift die...bygkan sblm ni abah cume amik 2,3 trip..tp andak punye pasal abah terpaksa amik smpi 6 trip...patut ke tak???nak dijadikan cerita,sbb x larat,penat dan keadaan abah yg terbatuk2 x sihat tu,abah x perasan termasuk jalan bertentangan mase tgh terbatuk sbb gelap mata,langsung berdentum dengan lori...van abah remuk sgt,orang ramai dtg tlg,bomba pon dtg utk kuarkan abah yg tersepit...budak kilang yg dok sblh abah pon teruk jugak keadaannye tp die da stabil.jiran2 aku kt tmn muhibbah ade yg nampak accident tuh...


aku sedih sgt dan aku geram+marah sgt dgn andak...nak dijadikan cerite ni lebih best..die bole kurang ajarrr dgn mak aku+abg din kununnye marah kitaorg smpi lmbt sket...nak tutup kesalahan die la tuhhh...pegi mamposla engko...tu aku blom campur tgn lg tuh..kalo da masuk dgn mulut + kaki + tgn aku mmg habis andak tu aku kerjakan...peduli ape aku!!!! walaupon die cume adik tiri je..aku berhak marah die....kakak aku da tampar die hr tuh sbb kurang ajar sgt.wat mase ni aku buat2 x nampak die...aku nak die tau yg aku mmg benci dgn tindakan die smpi aku terlalu marah utk berckp/bertegur sape dgn die...


AKU AKAN PASTIKAN DIE MENYESAL SEUMUR HIDUP DIE KALO APE2 TERJADI PADA ABAH..AKU TAKKAN MAAFKAN DIE....


yang kt opis aku pulak satu hal...aku mintak GL utk abah aku tuh,yelah kalo bole combined GL aku,uda,dan achik rasanye x la byk sgt kena bayar kan....GL aku tu pon abah dpt duduk 1st class,i'allah layanan tu lebih baik.tp nye pegawai aku kt sini,sengaja cari pasal x nak sign GL tu,kununnye pasal binti x sama...habis tu dah abah aku tu jaga aku dari aku sek men sampai aku da beranak pinak,xkan la bile die dalam kesusahan mcm ni aku nak tgk aje,,,dah consider abah aku tu as Penjaga aku la kan...kawan aku kt opis ni siap soundkan pegawai aku tu,plus Shaz member baik aku tu bukakkan buku perintah2 am m/s 138 kasi aku tau yg ayah tiri mmg bole dibuatkan GL...ni ayatnye "seseorg peg yg menerima opsyen SSB adalah layak utk m'dptkan kemudahan rawatan bagi ibu bapa mereka yg sah. Ibu bapa yg sah ditakrifkan sbg ibu bapa kandung atau ibu tiri atau bapa tiri atau ibu bapa angkat yg pertalian kekeluargaan adalah sah di sisi undang2."


tp alhamdulillah akhirnye die sign jugak...sajela tu ...nak bikin panas...org da sedia susah..die lg nak kasi susah...ape benda laa...


okla syg..wat mase ni tu je luahan hati aku yg tgh geram ni...kalo nak ikutkan berbakul2 aku nak sumpah org2 yg x sedar diri ni..tp biarla aku simpan dalam hati yg selebihnye tu..at least lapang la sedikit sebyk kepeningan+tekanan yang aku hadapi mase ni...


k.bye syg...

No comments: