Wednesday, October 31, 2007

kisah abah + raya 2007

hai syg,

semlm mak ckp dgn aku,abah da sedar semula dan berite yg agak best pada aku ialah abah da boleh mula buang air besar.nurse ckp abah da byk kali salin pampers,sbb kerap buang air besar...pd aku tu satu progress yg baik.cume mase nak bwk abah gi scan paru2 die time yg x best..nurse bukak alat bantuan pernafasan die,tp abah tercungap2..seolah2 mcm nak putus nafas,kate mak...tu yg x brp best ni.mak kate mak nangis tgk abah mcm tuh...yelah sblm ni abah ok..tp tibe2 pulak jd mcm ni..dugaan btl...hari ni nnt mak gi tgk lagi...aku nak blk tgk abah tp mak kate x perlula..jaga kije aku ni baik2...kalo ade papehal yg penting mak akan inform aku,katenye.....hermmmmm....

aku hampir2 terlupa nak letak gmbr raya 2007.thn ni aku beraya dulu kat rumah ai...malam raya kami dok uma mentua sampai raya ke 3.pagi raya ke tiga tu aku blk melaka beraya kt sana pulak.safiya dpt byk duit raya,aku cadang nak bukakkan akaun ASW 2020 utk safiya,tp syaratnye kena 6 bln keatas..so aku kena tggu lebih kurang lagi 2 minggu utk open account safiya tuh...yg aku nak kongsikan ialah hari raya thn ni mmg pada awalnye aku mmg da rasa x best...rupe2nye ade dugaan yg nak menimpa...

aku ada abadikan beberapa keping gmbr raya 2007...



gmbr family kami yg pertama kali berhari raya bersama baby.thn ni kami serba kuning..kuning diraja...



kamilah rakyat berjiwa raja...skueng3x...




safiya dgn bangganye posing tunjuk baju kurung die yg paling comel dalam dunia nih...heheh..besan mak aku kt muar jahitkan...



bergmbr dgn kuarga ai..ai x ramai adik beradik...berdua je...adik ai tu pon da bertunang,bakal kawin awal tahun dpn..



raya kedua safiya pakai skirt jeans dgn ves jeans,tp mase ni x pakai vest tu...panas...

safiya senyum2 nak ketawa tp mcm malu2...


safiya da ngantuk mase ni..tp aku paksa jgk die bergambar dgn aku...tgk la tembamnye aku nih...bile la nak kurus balik mcm dulu..huhu...


okla tu aje..bye...

Monday, October 29, 2007

abah .... : - (

syg,

td aku call mak.mak kate abah da x sedar,dr masukkan tiub khas bagi mengawal pernafasan abah dan secara x lgsg abah jd x sedar.kalo semlm abah bole lg bercakap dgn kami,mintak air ape smue,tp ari ni abah langsung x sedarkan diri.sedihnya aku....

oklah..aku nak layan pale jap...

Sunday, October 28, 2007

abah semakin kritikal...

darling...

tiada ape lg yang aku bersarang dalam fikiran aku sekarang ini melainkan kebimbangan aku dengan keadaan abah.aku blk hari jumaat mlm tu ari,abah sedar dan aku pon ade borak2 dgn die...yg x bestnye abah tny kenapa aku dtg,ade ape hal?...aku ckp dgn lembut..sajela kngah datang nak jumpe abah...abah asyik ckp nak air,die kate die haus sgt.nurse bg die minum air setiap 3 jam sekali...

nurse maklumkan pada aku dgn mak,paru2 abah mengembang akibat jangkitan kuman tuh.diet susu yang diorang bg kt abah pon abah x mampu nak hadamkan,pendek kate sistem penghadaman abah gagal berfungsi dgn baik.aku terkedu dgr nurse tu ckp mcm tuh.aku tny bile abah bole buang air besar semula,nurse tu ckp x tau bile,bergantung pada kekuatan pesakit.aku tgk saluran tiub yg dimasukkan kedalam hidung abah tuh,susu2 da basi tu mengalir kuar dari perutnye menuju ke plastic container yg disangkutkan kt bwh katil abah.aku sentuh perut abah,tegang sgt..keras sgt..abah kate perut die sakit.aku nak sapu minyak angin,tp nurse x bagi,takut effect lain pulak nnt.aku kesian tgk abah...

abah...cepatla sembuh....kakngah rindu nak dgr riuh rendah suara abah kat rumah..... :-(

keesokkan hari nye(sabtu),aku adik2 beradik berkumpul kt hosp,dari 12.30-2.00ptg hingga 4.00-5.00 ptg...kami bergilir2 tgk abah,di samping kuarga sblh sana yang ramai sgt nak tgk abah....aku pening kepala dgn keadaan tu,terlalu ramai.dan yang paling membuatkan aku pelik,tibe2 kuarga sblh sana nak berbaik2 dgn kitaorg.sblm ni diorang langsung x pandang kitaorg,bile kami lalu depan mereka,mereka buat2 x nampak sambil memaling muka ke arah lain.

uda tny aku,ada janji dgn abah ke nak masukkan abah ke Hosp Pantai ?aku ckp la xde janji,tp mmg abah ade mintak die di masukkan ke hosp pantai...mana la aku mampu nak masukkan abah kat situ,bil nye melambung2 tuh.die tny lagi psl GL aku,aku ckp aku da tny kat kaunter Unit Hasil tuh,org tu kate kalo ayah tiri prosedur die lain sket,nak tau lebih lanjut kena tanye pegawai die Isnin nnt,so aku serahkan aje kat Uda utk buat ape yg patut.uda tny lg,aku ade x peguam peribadi utk fight psl kes abah ni dgn insurance nnt.amboi2,kayanye aku nak pasang peguam peribadi..manala aku mampu...diorang kate diorang ade kenal peguam utk kes2 kemalangan ni,peguam ni hanya akan charge slps menang dalam perbicaraan tu nnt.aku ckp so gune jela peguam tu,aku mana mampu nak pasang2 lawyer.

dan yg paling last skali,uda tny aku psl kununnye mak aku berhutang dgn die.aku tnyla hutang mcm mana,setahu aku diorang adik2 beradik yg byk berhutang dgn mak aku.uda ckp,abah ade pinjam duit uda utk tlg top up duit kereta mak yg tertunggak.die kate,x byk cume rm200 je.patutla diorang berbaik dgn kami,nak mintak duit rupenye...aku ckp nnt aku nak confirmkan dgn mak dulu...kalo btl,esok aku byrkan...

bile aku confirmkan dgn mak aku,mak kate mana ade abah pinjam duit uda,mak ckp yg mak tahu,abah pinjam duit india belakang rumah yg bwk bas rombongan tu yg da janji nak bg abah komisen.utk confirmkan btl2,mak gi tny india tu sendiri so mmg btl abah mmg ade hutang die.bile aku ckp dgn uda aku akan byrkan hutang abah kt india tu,uda kate tu hutang mak dgn uda,kenape india tu pulak aku nak pegi byr...aku jd pening pale...uda ckp mcm ni,beriye2 nak blk duit tuh,india tu pulak ckp mcm tuh,mak pulak ckp macam ni...mana satu yg btl ni???...uda kate die nak pakai duit tu sbb duit die da habis belikan barang2 utk abah masuk icu tu,rm110.die kate phm2 jela kan br2 lps raya ni,duit byk hbs.

yang aku jd perasaan x best tu,kenapa mase abah tgh sakit mcm ni,diorang boleh timbulkan soal duit,x bole ke berkorban sedikit utk abah.abah da byk berkorban utk anak2 dari diorang kecik smpi besar,kenapa hal yg seciput ini diperbesar2kan?x bole ke mintak adik beradik die tlg sesama sendiri,sedara mara diorang pon bukannye xde yg berada..kenapa timbulkn soal kunun2 hutang abah tuh???aku sungguh2 x paham,dalam keadaan yg mcm ni diorang bole bersifat materialistik lg.kenapa la....

aku yg jadi tersepit...nak x nak aku terpaksa bayarkan hutang abah kat india belakang rumah tu rm200,dan aku bg uda rm200.bodohkan aku ni?aku nak menyelamatkan keadaan,aku malas nak bising2,lgpon aku anggap mcm xpela,aku berkorban utk abah,sekurang2 nye aku dpt berbakti utk abah dan kurangkan bebanan hutang die.ai x setuju dgn tindakan aku,tp aku rasa itula jalan terbaik masa abah tgh sakit mcm ni,x kanlah kerana rm200 nak berperang2..btl x...

sayang,mcm mana aku nak hiburkan hati aku??aku rasa aidilfitri kali ini yang paling x best,x meriah...

anyway,tu ajela coretan aku wat masa ni...nnt aku tulis lg.
bye..


Friday, October 26, 2007

lagi berite x best pasal abah

sayang,

aku nak menangis ni,tp aku tahan.td aku call uda anak abah tu...uda ckp paru-paru abah dijangkiti kuman la pulak...dan lagi dr dpt detect abah kena kencing manis.plus,tekanan darah abah tinggi sgt.mcm mana ni....aduhhhh....risau hati perut aku ni....dr da bagi antibiotik kt abah,skang bergantung pada kekuatan badan abah utk bantu antibiotik tu berkesan melawan kuman tu...Ya Allah,Kau selamatkan ayahku,kuatkanlah semangatnya untuk mengharungi dugaanMu yg maha berat ni Ya Allah..Kau la tuhan yang Maha mengasihani...limpahkan kurnia rahmat Mu kepada nya Ya Allah...berikanlah dia peluang untuk menikmati lagi kesempurnaan ciptaanMu,Ya Allah tuhan yang maha penyayang....

ptg ni aku blk kg,i'allah aku nak singgah kejap kt hosp melaka tu,tgkla kalo bole masuk ke icu tu walaupon kejap....

semoga segala yg terbaik sahaja utk abah...

Thursday, October 25, 2007

abah accident

sayang...

aku sedih sgt....abah bas accident...accident kat merlimau..dekat dgn kubur cina lama nak dkt smpi Sempang tuh....kecederaan abah teruk sgt pd aku..semasa blog ini ditulis abah masih lagi dalam ICU kat HB Melaka...kt ICU tu cume boleh masuk berdua2 je, xbole lama2 & dtg melawat pon cume dibenarkan pd waktu melawat je...kaki dan tangan abah smue patah tp yg bersimen+masuk besi cume kaki kiri dan tgn kanan...kaki kanan dan tgn kiri tu dr kate fractured sket,boleh bercantum secara semulajadi dengan sendirinya..tulang rusuk abah sebelah kiri pon patah tp dr da masukkan besi.yang sedih sekali tulang pinggul/punggung abah sblh kiri hancur...nak kena operate utk buang serpihan2 tulang tuh utk dimasukkan plat besi,tp jantung abah pon x berapa stabil,pernafasan abah tercungap2...abah bernafas gune mask oksigen.dr perlu stabilkan pernafasan abah betul2 baru bole operation.


abah boleh bercakap tp semput.nurse tak kasi kami bercakap dengan die & x kasi kami bagi air utk die minum walaupon abah mintak sesngt dengan tunjukkan isyarat.nurse kate kalo sayangkan abah jgn borak atau bg air kerana itu hanya akan membuatkan die lebih kritikal.abah bersuara perlahan kat aku mintak aku sorok2 bawak kain basah2 masuk dalam beg utk diperahkan air masuk ke tekak die,tp aku x buat.mmg aku x smpi ht tp mengenangkan nurse da pesan mcm tuh...aku terpaksa tolak permintaan abah.dengan linangan airmata aku hanya mampu ckp "abah kena kuatkan semangat abah ye..kakngah x bole bg abah minum air,nnt abah lagi semput"...mata abah sayu je pandang aku lps tu die pejam blk mata die.aku menangis tgk abah berkeadaan mcm tuh...

aku terkenang abah mintak ayam KFC bbrp hari seblm kejadian.aku x belikan die KFC tp aku bawak die+mak gi makan ikan bakar kat serkam.byk jugak abah makan..aku order ikan siakap 3 rasa,udang butter fried,sotong bakar and ikan bakar...mmg abah berselera sgt mase tuh...aku seronok tgk abah makan byk.sblm kejadian pon aku ade bercadang nak bawak abah mak arif gi bercuti,destinasi x dipastikan lg,yg paling dkt dgn perhitungan kitaorg ialah Langkawi.aku cadang nak naik flight...saje la aku nak gembirakan hati mak abah...pening sgt dgn karenah anak2...

puncanya aku bwk mak abah gi makan ikan bakar sbb aku nak hilangkan perasaan terkilan abah dengan tindakan anak die(adik tiri aku),yang kami panggil Andak.aku geram dengan andak.nak tau kenapa??,,,sbbnye andak tu x sedar diuntung...abah da carikan die kije,kije nye sama jugakla memandu van kilang mcm abah,tp utk shift2 ke kilang lain.2,3 hari sblm kejadian,abah marah andak sbb x bawak van pegi amik budak2 kilang shift ptg.alasan andak mase tu die x sempat sbb gi beraye.abah naik marah la kan...dalam pada marah2 tu andak pon tinggi2kan suara kt abah,die cakap nak berenti bwk van kilang,sbb die byk dgr ckp bini die spy berenti je kije sbb susah nak berjalan,lg2 nak berjalan beraya...patut ke??patut ke itu yg die jadikan alasan????

terus abah keluar rumah menuju ke rumah kitaorg kt merlimau.bergenang air mata abah cerite perihal andak kat kitaorg..muka abah sembap,aku tau die baru lps menangis..aku nak gi marah andak,abah kate x payah,sbb andak byk dgr ckp bini die...kenapela andak tu x sedar diri..da la kelulusan setakat PMR,da dpt kije pon da cukup bagus dgn gaji yg bole tahan,selama ni die x bekerja,menyusahkan abah dgn menumpang rumah abah walaupon da berkawin,die x rasa malu ke haa???

disebabkan abah segan dgn Ah Kaw (bos diorang),abah terpaksa gantikan shift andak,disamping abah kena juga jalan amik budak kilang utk shift die...bygkan sblm ni abah cume amik 2,3 trip..tp andak punye pasal abah terpaksa amik smpi 6 trip...patut ke tak???nak dijadikan cerita,sbb x larat,penat dan keadaan abah yg terbatuk2 x sihat tu,abah x perasan termasuk jalan bertentangan mase tgh terbatuk sbb gelap mata,langsung berdentum dengan lori...van abah remuk sgt,orang ramai dtg tlg,bomba pon dtg utk kuarkan abah yg tersepit...budak kilang yg dok sblh abah pon teruk jugak keadaannye tp die da stabil.jiran2 aku kt tmn muhibbah ade yg nampak accident tuh...


aku sedih sgt dan aku geram+marah sgt dgn andak...nak dijadikan cerite ni lebih best..die bole kurang ajarrr dgn mak aku+abg din kununnye marah kitaorg smpi lmbt sket...nak tutup kesalahan die la tuhhh...pegi mamposla engko...tu aku blom campur tgn lg tuh..kalo da masuk dgn mulut + kaki + tgn aku mmg habis andak tu aku kerjakan...peduli ape aku!!!! walaupon die cume adik tiri je..aku berhak marah die....kakak aku da tampar die hr tuh sbb kurang ajar sgt.wat mase ni aku buat2 x nampak die...aku nak die tau yg aku mmg benci dgn tindakan die smpi aku terlalu marah utk berckp/bertegur sape dgn die...


AKU AKAN PASTIKAN DIE MENYESAL SEUMUR HIDUP DIE KALO APE2 TERJADI PADA ABAH..AKU TAKKAN MAAFKAN DIE....


yang kt opis aku pulak satu hal...aku mintak GL utk abah aku tuh,yelah kalo bole combined GL aku,uda,dan achik rasanye x la byk sgt kena bayar kan....GL aku tu pon abah dpt duduk 1st class,i'allah layanan tu lebih baik.tp nye pegawai aku kt sini,sengaja cari pasal x nak sign GL tu,kununnye pasal binti x sama...habis tu dah abah aku tu jaga aku dari aku sek men sampai aku da beranak pinak,xkan la bile die dalam kesusahan mcm ni aku nak tgk aje,,,dah consider abah aku tu as Penjaga aku la kan...kawan aku kt opis ni siap soundkan pegawai aku tu,plus Shaz member baik aku tu bukakkan buku perintah2 am m/s 138 kasi aku tau yg ayah tiri mmg bole dibuatkan GL...ni ayatnye "seseorg peg yg menerima opsyen SSB adalah layak utk m'dptkan kemudahan rawatan bagi ibu bapa mereka yg sah. Ibu bapa yg sah ditakrifkan sbg ibu bapa kandung atau ibu tiri atau bapa tiri atau ibu bapa angkat yg pertalian kekeluargaan adalah sah di sisi undang2."


tp alhamdulillah akhirnye die sign jugak...sajela tu ...nak bikin panas...org da sedia susah..die lg nak kasi susah...ape benda laa...


okla syg..wat mase ni tu je luahan hati aku yg tgh geram ni...kalo nak ikutkan berbakul2 aku nak sumpah org2 yg x sedar diri ni..tp biarla aku simpan dalam hati yg selebihnye tu..at least lapang la sedikit sebyk kepeningan+tekanan yang aku hadapi mase ni...


k.bye syg...

Saturday, October 20, 2007

member2 bertunang...

hi darling,,,


aku nak bitau cerite yg bole kate best la utk diri aku...

kawan baik aku dari sek men sampai skrng,suriatul adha bt mohd yassin,akhirnye bertunang dengan fendi pd 20/10/2007,bf die mase belajar dulu,hubungan dieorang ni lama sgt ,aku kire2 makan masa 7 thn jugak la...lama kan???

hantaran fendi 9 dulang berbalas 12 dari sue,saje je sue buat genap sbb ade kek sponsor terlebih satu.majlis sue dibuat sesederhana mungkin.fendi orang pahang tp rombongan berlepas dari shah alam,mungkin sbb diorang x nak berada terlalu lama sgt atas jalan raya.kat shah alam tu ade sedaranye si fendi tuh.hemm...x lama lagi jd orang pahang la sue gamaknye.hantaran sue ditetapkan RM 8 ribu,separuh da pon diserahkan pada sue mase bertunang tuh...tempoh pertunangan dijangkakan setahun...

lagi sorang member baik aku yg bertunang ala koboi si Yus tu haa(nama sebenar Nazhatul Shima Ab hamid)...terkujat arnab aku aku(bukan beruk tau,arnab comel sket :-D).aku dpt tau die bertunang pon psl aku sms die mase tu nak ajak die gi majlis sue bertunang.kalo aku x sms die,x denye aku tau die bertunang..ade ke patut tibe2 je bertunang,x war2kan pon pd kengkawan2...ish3x...ko ni yus...nnt kawin jemput aku tau....x silap aku hari khamis 18 Okt die bertunang....
so ni la gambar2 diorang bertunang ye...enjoy !
ni gambar2 sue bertunang...

pose bahagia sue sebelom bergelar tunangan orang...yg tu kawan2 yg sempat dtg ke majlis sue...

lihatla ketembaman ku selepas bergelar ibu...

antara hantaran2 sue kepada fendi...


sue terime cincin merisik dan cincin bertunang sekali gus...


bergambar kenangan dgn bakal mertua

wajah ceria+berdebar sue slps bergelar tunangan orang..


amboiii...bangga tunjuk duit nampak....heheh...yg kt sblh tu...tulah fendi,tunang sue yg tersayang...

okeh..ni gambar si yus bertunang...aku x de gambar lengkap die..ni pon main extract je dr blog die...heheh..jgn marah ye yus...






bye !!

Tuesday, October 09, 2007

Akhirnya....

hai sayang...

Akhirnya...nak jugak ai beli rumah...

aku x kesa sbnrnye ape jenis rumah yg die nak beli pon...asalkan sesuai dan selesa..x terlalu besar..dan x terlalu kecik...

semlm kami pegi booking rumah kat Sri Lavender,Taman Sepakat Indah II..dkt Bangi Seksyen 7...apartment harga RM160.8K,tp discounted 10% kalo x silap...so..ai mampula beli...

aku bersyukur kerana akhirnya kami akan mampu menduduki rumah sendiri.projek tu dijangka siap hujung 2008.yg bestnye developer tu,da dpt kunci nnt ,da duduk ,baru start potong bulan2...aku x brp yakin projek yg buat potongan awal2 dan setiap perkembangan projek dikenakan progressive interest.mmg x larat kalo aku dgn ai nak bayar...akhirnya jumpe rumah yg wat potongan lewat mcm ni...mungkin sbb company ni company cina,capital besar so not to worry sgt about budget.

sbnrnye,bkn aku x nak beli rumah guna loan aku.aku nak sgt beli,tpnye setiap kali aku usulkan pd ai,setiap kali tu la usul aku tu ditolak..walhal yg nak gune tu loan aku.die nak aku beli rumah aunti jue,tp mslhnye loan kerajaan x lps kalo nak beli rumah kt area lestari putra tu..antara sbbnye ialah Geran masih master title,x dipecahkan lg kpd individual title..sbb lg satu ialah pasal CF sementara..kat situ rumah2 smue CF sementara lagi...mau makan 6-7 thn lg kot baru dpt CF tetap.tu pon mungkin..x kan la aku nak tunggu lg 6-7 thn kan..umur pon da meningkat dan potongan pon akan jadi besar.last2 aku ckp kat ai..gune loan die kalo nak beli rumah,ikutla kehendak die nak beli rumah kat mana ke apt ke flat ke ape ke lantak,,,janji biar die yg beli sbb smue yg aku nak smuenye die x berkenan...

aku berangan nak jadikan rumah comel kami tu nnt secantik yg mungkin..yela..sbb rumah sendiri kan...kat situ pon ade fitness center,ade swimming pool and lots more...aku bole ajar safiya swimming nnt...heheh,,,

okla bebeh,,,,that's all for now..anything nnt aku report k...

tata...

Tuesday, October 02, 2007

berbuka @ Station Kopitiam


hai syg...

semalam berbuka kat Station Kopitiam dkt Mines...

sedap giler nasi goreng daging halia die...ermm..yummy..yumm..yumm...

sempat jugak la mengabadikan beberapa keping foto kat sana..safiya meragam jgk..biasala...org nak makan..die pon nak makan...mulut die bising bile orang x layan die....huhuhu

Monday, October 01, 2007

macam mana nak buat??...


hai sayang,,,

jumpe lagi kite...

sayang..hari ni aku sedih la..lebih kepada serba salah...mcm mana nak ckp ye...hemmm...

actually nye mcm ni...hari ni pose ke 19..maknanye ade lg 11 hari nak raya...so...faham2 jela kan..smue orang nak membuat persiapan nak beraya...yela..kalo bole nak yg indah2 belaka menghiasi diri from head to toe...

suke utk aku mengingatkan di sini yang aku ni bukannye kedekut...

thn2 lps..mmg aku yang akan menyediakan persiapan utk beraya kt rumah mak kat melaka...persiapan tu termasuklah duit2 raya,persiapan nak wat kuih-muih,persiapan pakaian adik2 dan mak abah...

tp thn ni...aku x bole la nak wat camtuh jugak...yela...sbb aku da ada baby kan...

tp mak buat mcm x paham la...x tau la die paham tp buat2 x paham ke atau pon mmg btl2 x paham....aku yg jd x paham...

arif mintak belikan baju dan suar jean yg branded² sdgkan bajet yg aku ade memungkinkan aku utk beli yg biasa2 je..tu pon sbb da lps less ade discount...cara mak berckp utk belikan pakaian2 arif tu mcm mak x teringat yg aku ni da ade anak dan family sendiri...

dan mak ckp lg yg mak ade satu je baju raya...aku ckp okla tuh...die kate yela...pastu aku dgr abah ckp kat blkg mak...abah nak baju melayu sepasang....pastu mak pesan lagi belikan kuih muih utk raya ni...tu blm lg pesanan dari anak keling dgn anak cina....

adehhh.,,pening pale aku...aku ni jenis slalu x smpi hati bab2 keluarga nie...slalu nye kalo kuarga ade mslh duit ke ape ke,,slalunye aku la yg dulu kedepan...aku risau kalo diorang x seronok beraya,aku jd x smpi hati...jd sedih...tp dlm masa yg sama aku slalu cube bg yg terbaik,,,,kalo xde tu..slalunye aku akan cube adakan...x kira la cpt ke lambat ke...sbb nak jaga hati punye pasal....
yg buat aku bertambah pening pale ni sbb aku da kesuntukkan kewangan...u got what i mean?ketiadaan ke"money"an...no money no matters,,,xdela no money langsung..cumenye kekurangan..org putih kate ke"short"an...
mcm mana ni...nak jaga hati ke nak jaga family baru aku ni sendiri....iskkk...tp adik beradik aku tu pon family aku jugakk...

arghhhhh,,,,fenin..fenin.....ape aku nak buat ni....