Friday, December 28, 2007

alhamdulillah...

syg...

alhamdulillah...

berat bdn aku turun lg 2 kg for d past 2 weeks nih...x tau la turun sbb makan hati ke makan jantung ke buah pinggang ke buah d*d* ke...tp kire oklah dpt turun lg 2kg..

kalo nak ikutkan... 2 minggu ni minggu yg penuh dgn stress,tekanan,tertekan,ditekan dan penekanan yg melampau oleh keterperasaan...

dan dalam 2 minggu ni jugak byk kali aku kena gastrik sampai kena amik injections.migrain tu x yah ckp la..selang2 dgn gastrik..kejap migrain,kejap gastrik...ermmm...tensi tensi...

yg peliknye yg sblm2 ni punyer diet xde pon smpi mcm ni skali penangan gastrik+migrain tuh...

n'way..xpela...asalkan aku puas hati dgn pencapaian aku nih,aku da cukup bersyukur!!orang lain susah nak kuat semangat dan tahan godaan makan mcm aku nih...( go into d basket,lift it by myself.. ngeh3x)

moga2 tercapai target aku nak turun lg 2 kg...tu pon kalo larat la...& kalo gastrik x teruk sgt....

i'allah..

semoga yg baik2 shj utk org yg baik...huhu... :)

Thursday, December 27, 2007

aku ni lembab ke???


ape yg dirasakan bile org terpenting/tersyg dalam hidup kite panggil kite lembab...x boleh harap...dan org tu rasa panas hati dgn kite...hanya kerana kite menguruskan hal adik beradik dan kuarga sendiri...????

dan pulak aduan tu di buat dlm bentuk S.M.S dan dihantar ke bondanye....

ape agaknye korang rasa ????

salah ke aku kerana memasak utk adik2 aku...kena mengemas rumah ...dan harus menjalankan tugas sbg "ibu" oleh sbb ketiadaan mak aku krn blk ke s'pore???

salah ke aku kerana menjaga anak aku sendiri,bg makan,tidokan,mandikan...salah ke??aku tanye ni...salah ke????....

nape org yg terpenting/tersyg tu x pk yg aku perlukan rehat brg seketika utk amik nafas..dan mintak nyawa...???hanya kerana nak menghela nafas aku dikatakan lembab??boleh jadi ke mcm tuh????

ntah la...dunia...

p/s -->aku ni bknnye robot yg x perlukan rehat...

Tuesday, December 18, 2007

keputusan..keputusan..keputusan...

apa agaknye yg dirasakan bile kite x dibenarkan membuat keputusan...

ataupon tidak dibenarkan memberi pendapat....

walaupon mmg telah dijangkakan pendapat/idea kite tu akan ditolak mentah2 mcm ikan mentah kat pasar borong slngor tuh.....

apa pulak dirasakan jika disuruh membuat sesuatu yg tidak digemari....dgn alasan perlu menjaga hati....mmg la perlu menjaga hati...tapi sampai bile harus begitu....kena tggu smpi ultraman jd superman kah?atau tggu Degawan jd batman?

mcm mana nak buat ? tanya pada juri Sehati berdansa ke... tny pada penonton ke...undi SMS ke...atau buat panggilan telefon...x pon buat 50:50 option kot...


p/s--->> hati aku tgh sebal+sebu=mega mandom !


Friday, December 14, 2007

yeyyyyy....!!!!

syg...

ari ni aku sonok sgt2....sbb....ni da masuk 4 minggu aku diet giler2....dgn ini aku mengisytiharkan berat badan aku da turun sebyk 6.5kg....yesssss !!!.... target aku nak turunkan lg 4kg....kalo mampu la....la ni kalo bole aku nak exercise tiap2 hari...kalo dulu 3 kali seminggu je senamrobik aku tuh...i'allah i can do it....chaiyokkk chaiyokkk !!!

bye!

Thursday, December 13, 2007

hari ni safiya 7 bulan...

happy 7 months birthday honey.... muaaahhhhhhh !!!!



nape sering pandang bintang ke langit,tp lupe kaki berpijak rumput di bumi allah ini....

hye sayang..

yang,x tau la ape nak jadi dgn dunia hari ni.the world is going mad....

nak tau kenape...aku hairan dgn orang berilmu yang mendabik dada mengatakan die yang terbagus di bumi allah ini...sedar kah die yang sepatutnye apabila semakin bertambah ilmu di dada,semakin kite merendah diri dan takjub dgn kuasa Tuhan yang maha bijaksana mentadbir sekelian alam...sedarkah die apabila die berkata sedemikian,die mencabar kekuasaan Tuhan...sedarkah die yang die sedang memandang rendah pada keupayaan orang lain sedangkan dalam masa yang sama die turut memandang rendah makhluk ciptaan Tuhan...

sungguh aku x faham....

mengapa perlu die mempertikaikan keupayaan orang lain dan memandang rendah pada hasil hamba allah ini serta meninggi diri...bak pepatah melayu,jgn jadi resmi lalang,jd la resmi padi,semakin berisi semakin tunduk...aku sependapat dgn hamba allah tersebut yang dalam dunia ini tidak ade satu pon perfect,yang sempurna....hanya allah yang maha sempurna....

cume ape yg boleh aku nasihatkan pada hamba allah ini...jez take it +vely...anggaplah perbualan itu menjurus pada orang lain..dan sekiranya mmg perbualan itu memperkatakan ttg dirinya,anggaplah those words itu as a challenge....life is worst without challenges..kan?

mungkin inilah tanda2 nya dunia hampir ke penghujung nya...orang berilmu semakin berbangga dgn ilmu nya...dan lupe kebesaran Tuhan...

ntah la sayang...again...the world's going mad....

bye !...

Wednesday, December 12, 2007

surat untuk abah....



assalamualaikum abah....

abah sihat ke kat sana?kngah,safiya,ai smue nya sihat2 aje....kuarga kat melaka pon sihat2 smuenye....

cume mak je ,bah....mak mcm x brp ade mood sgt....mak nampak sedih,mcm menangggung rindu yg amat sgt...kngah tau mak rindu kat abah....kngah pon rindu kat abah...kitaorg smue rindu kt abah....nape terlalu cpt abah pergi ke sana ,bah?byk rasanye perkara yg kite janjikan x dibuat lg... :(

mak ckp kat kngah....mak rasa hidup mak kosong,mak rasa mcm x nak hidup lagi sbb dah xde tmpt bergantung,nak bermanja,nak bermesra,nak bergurau....kngah potong ckp mak...kngah ckp nape mak ckp mcm ni...mak kena la fikirkan kehidupan kami anak2 mak....mak balas blk...mak ckp kngah x rasa lagi kehilangan suami...kalo pjg umur korang dpt rasa hidup da tua,bile suami meninggal korang tentu akan rasa ape yg mak rasa skang....dalam hati kngah menangis....cukupla abah je yg xde...jgnla mak pon nak pergi sama...kalo bole kngah nak mak tua bersama2 dgn kngah,dgn adik beradik yg lain...boleh ke abah?

abah,kngah teringat hari2 terakhir abah kat ICU dulu...saat2 abah pegang tgn mak,sentuh pipi mak,buat mak mendayu2 nangis....mak ckp mak rindu nak dgr suara abah kat rumah...mak mintak abah cpt2 la sembuh...bole balik rumah & masak asam pedas sama2.... :(( sungguh kngah x sanggup nak nk tgk situasi abah&mak tu..bknnye ape...kngah rasa hati kngah sgt2 sayu dan sgt2 pedih....




abah....makan minum abah kat sana mcm mana?abah mesti kembali muda skang ni kan...org bijak pandai agama ckp..kat sana smuenye muda2...umur pertengahan....mesti abah handsome mcm muda dulu kan....


kitaorg kt merlimau baru buat kenduri abah utk 40hari...kngah x tau la bah..nape kngah asek menangis malam tuh....kngah asek teringat kat abah...btl ke bah,org kate slps 40 hari roh akan kembali ke Tuhan nya...tidak lagi berada di kalangan kuarga lagi...btl ke bah?tp kngah rasa mcm abah slalu ade dkt dgn kngah,x kire la da lps 1 hari ke 10 hari ke 40 hari ke...kngah rasa mcm baru semlm abah pergi....


hari tu ateh anak abah ade dtg rumah merlimau,die bg duit buat kan kubur abah tu...die bg rm250...kngah x kesa pon sbnrnye...tp diorang da bg alhamdulillah jgk la..kngah top up kan lg rm500 utk beli kambing safiya buat akikah kan die mase kenduri tu....alhamdulillah...smuenye berjalan lancar ,bah...


abah....bile agaknye kite dpt jumpe blk...kngah rindu kt abah....rindu sgt2...





oklah bah...kngah kena buat kije,nnt bos marah pulak...kngah harap abah sentiasa sihat2 kat sana...dilindungi payung kebesaran Nya,dicucuri kurnia rahmat dari Nya...di tempatkan di kalangan org2 yang beriman dan beramal soleh...nanti ade masa kngah tulis lg surat untuk abah ye...


alfatihah untuk abah...


bye abah...kngah sayang abah...jgn lupekan kngah tau...

kngah gi dulu....

assalamualaikum....

Sunday, December 09, 2007

safiya kesayanganku....

safiya mmg suke senyum....suke ketawa.....pantang kena agah sket....kalo x caya cube tgk.....

aksi-aksi manja safiya....

safiya dgn nenek kt melaka...
safiya suke kena timang...naik lenguh tangan layan die terlompat2..lagu yang sluke die dgr,pastu terlompat2...."la timang..la timang..la timang tinggi tinggi...la manja ...la manja ...la manja cenit cenit....".
paling suke dok dalam bouncer....tu la tmpt die makan,tmpt die dok tgk tv...

pose istimewa from Safiya Camelia...


safiya + kakak sepupunyer...Izzah Badrina...


lagi sorang sepupunyer ...Fatin Irdina...B.O.D yg unik...26.6.2006 :D


safiya mmg suke naik walker...
tekun tekan button2 muzik...blajar la kunun....
"mama...saya suka la mama snap gmbr saya...."...kui18x....
the end !

Thursday, December 06, 2007

antara minat & kepentingan kerja

hai syg...


ermmm...td aku dpt call dr prod house Rumah Karya Citra @ Wangsa Maju.Person in charge tu offer aku utk satu watak wanita bertudung dalam sebuah drama bersiri utk Astro Oasis arahan Erma Fatima.dijangkakan shoot utk watak tu dalam mase 2 minggu merangkumi 6 episod....


actually aku da lama sgt x berlakon,da lama x modelling...adalah dalam setahun lebih..since kahwin la sbnrnye....hmmm...mcm mana yea....aku mmg minat sgt tp tu la...mesti kena cuti dr kije....schedule x kuar lg,so x bole nak agak la bile start shooting tuh,and schedule tu pon sure confirm sgt2 mesti berubah2 sbb ikut jadual pelakon2 yg lain + keadaan cuaca dsbnye... safiya tu mgkin aku x bimbang sgt la sbb nenek nye kat sini mmg bile2 masa je bole jaga safiya tuh...

mcm mana yeak....nak ikut kehendak hati ke or buat je kije mcm biasa & lupekan je offer tu...

adehhhh.....

x pela...nnt2 aku pk....bincang dgn ai dulu....

bye syg....

Wednesday, December 05, 2007

kisah diet aku....

haiiiii huiiiiiii....

nak tau satu cite lawak x?aku sbnrnye tgh diet.... ngeh ngeh ngeh ngeh....haa...tu la pasal....asek makan je...kan badan da naik...mcm x percaya berat bdn ni naik mendadak2...so skang ni aku tgh diet giler2 nyer diet...diet yang buat aku boleh die ! huhuhu...tp xpela... aku sanggup sbb nak turun berat punyer pasal...

sebnrnye da masuk minggu ke 6 aku x makan nasi....tp yg diet giler2 ni aku baru start 3 minggu lebih....nak tau diet yg mcmane?? haa...ni diet nye....

_____________________________________________
pagi ---> makan sekeping roti putih+ butter/3 sudu cornflakes tanpa susu/masak oat 3 sudu shj
minum -->minum secawan kopi/nescafe + satu sudu kecik gula + coffeemate (sehari skali shj)
makan sblm pukul 8pg

tghari ---> NO LUNCH !!..kecuali kalo sgt2 lapar bole la makan buah spt papaya/jambu/tembikai..sepotong only....

ptg/malam ---> makan sup sedap2/
hotdog 2 ketul+salad/
sayur brokoli rebus+sup cendawan atau ayam/
ape2 jenis lauk + sayur/salad.. /
sotong kangkung1/3+steambot../
tofo sumbat steam claypot.../
yong tau foo-sumbat ikan,bendi,cili kering,toufu putih,gravy cili only.../
makan sblm pkl 8 mlm

air masak / kosong ---> 3L sehari

senamrobik---> 3 kali seminggu

sebarang bentuk gandum/mee/meehun/laksa dilarang sama skali...
__________________________________________

tu la diet aku yg bagai nak mati tuh...tp mmg hasil nye memuaskan la...dua minggu yg pertama aku turun 4.5 kg....

mcm best je kan...

first day mmg x tahan..siap gastrik lagi....lps2 tu da ok da..da x heran da dgn nasi...

korang nak try ke?cubela....

renung renungkan....dan selmt beramal....

:D

Thursday, November 29, 2007

Safiya Camelia ku....the apple of my eyes...

hai syg,


makin hari aku makin seronok tgk safiya membesar....safiya skang da dok dalam walker,ke sana ke mari die kemas rumah...(sepahkan rumah la sbnrnye)...kalo aku kt dapur tgh masak,die pon sama2 tolong dgn aku...tolong sepahkan dapur...heheh...tp xpe..mmg aku terhibur dgn keletah die...



paling x bole lupe kalo die sembur2 air liur die...hahaha...mmg lawak sgt...dan lagi satu bile nak kena makan ubat bile batuk/selsema....yg klako tu die bole tutup mulut die rapat2,siap kemam bibir lg,tanda protes x nak mkn ubat even gune syringe...aku mesti ketawa time tuh,sbb muka die tu mcm bersungguh2 sgt nak tutup mulut tuh.... :)) ...dan bile aku x de kat depan mata die mcm nak gi dapur kejap ke,mesti die menangis2 manja sbb nak ikut aku,maknanye die nak aku gi mana2 secara berduet dgn die la...kalo dgn papanye,dgn papa2 nye skali die ajak gi mana2 berjemaah... :D dan yg aku terperasan,bile aku bukak cd Baby day's out,ala..yg cite baby bink tu...safiya tgk mata x berkelip2,bile bby dalam cite tu ketawa,die pon mcm fhm dan ikut sama ketawa...ntah la ..bahasa2 baby ni diorang dgn diorang je yg fhm...ahaksss...bile nk tido pulak,die akan buat satu kuakan lentang mcm nak berenang ke blkg tu tp tgn kiri je yg buat,and agak2 bile mata da nak terlelap,die mesti cari jari aku/papa die utk pegang baru die tido lena..safiya2...mama syggggg sgt kt safiya tau....but n'way,mmg die la buah hati pengarang jantung aku,kesygn aku,intan payung,gunung,sungai,beskal dan ape2 lagi lah yg sewaktu dgn nye...



skang ni batuk die x baik2 lagi...da masuk botol ubat batuk yg ketiga da aku bg kt die...tp still mcm tuh jgk...aku ingt nak bawak die gi pakar kanak-kanak kat private la,mcm Az-Zahrah ke or An-nur kt Bangi tuh.bkn ape,ubat batuk yg dr kt klinik panel bg tuh mcm x berkesan je...mcm tu jgk..batuk nye still ada esp malam2 and kahak nye mcm ade je byk lg kt kerongkong die....risau jgk aku ni...da nak masuk sebulan da safiya batuk2 nih....ya Allah ,Kau lindungilah keluarga hamba,Kau payungi la kami dengan kesihatan,kesejahteraan dan limpah rahmat kurniaan Mu Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...



ermm...best fren aku kt kolej dulu,Shaz tu,da masuk hosp da..menanti kelahiran permata hati die,aku da belikan present utk bby die...semoga die selamat menjalani proses bersalin tu...i'allah...



safiya nyer rambut x lebat lg...bile anak mama nak lebat rambutnye nih...huhu....okla darling...aku rasa that's all for now......nnt jumpe lg....
bye !

Friday, November 23, 2007

adik aku konvo + aku accident

hai syg...

susah betul nak masuk blogger skang ni....network x ok sgt la skang kat upm ni....


anyway...aku xde ape benda sgt nak cite...cume ahad lps adik aku si Ida tu..konvo dkt uitm shah alam....utk degree die la....BBA


aku ade la snap bbrp keping gmbr die....



tu gmbr mak aku,ida & aku....




antara kawan2 ida yg smpt jumpe...





dpt dua bouquet flowers siot...


dannnn....
antara kejadian yg lain nye....kete aku kena langgar kt buntut...
kisahnye mcm ni....aku da lps amik safiya mase tuh...elok je aku letak kan die dlm seat die tuh...pastu aku drive la kuar nak menuju ke jalan besar...sampai kat simpang 4 kat situ aku stop la nak bagi kete yg dari jalan besar nak masuk ke dalam.....aku x jalan lg alih2 ...DUMMMMMMMM.,,,,terkejut aku...anak aku terjerit kejap...pastu die nangis.....
aku turun la dari kete..aku tgk kt blkg tu xde la ape sgt sbb bumper blkg tu dibuat dr fibre....tp tulah...ade la kesan hitam2 cina tu nye kete + kemek sket....plat no aku pon patah 3 bhgn....
aku ape lagi...marah la cine tu...apsal die x reti nak sabar...aku blm pon tekan minyak die da hentam blkg aku....die kate sori3x...senang2 lutut die je kate sori....aku ckp la mcm mana ni...mau gi balai ke nak setel sini?die pon tgk2 keadaan kete aku tu then die ckp nnt esok dtg gi bengkel die...die ade bengkel kt kaws perindustrian serdang tuh...aku soh miss call aku then lps tu kitaorg setel...dlm pd tu aku hafal jgk no plat die tuh...tp bile da sampai uma ...aku lupe lak no platnyer,,,mgkin sbb aku fobia+trauma sket...
tp esoknye tu ai call die and lps tu die bwk kami ke bengkel die...die ckp die akan ketuk blk dan cat ape yg patut dan ganti plat no....kire okla kan...
kol 4 ai dtg amik kete tu..da siap...die kate x pyh risau die nye bill...biar die byr...
okla tuh kan....sebbaik die ni kire nak bertggjwb...kalo die lari siap die....
anyway yg x bestnye...safiya demam pulak lps kejadian....demam terkejut agaknye..tp pg td aku rasa mcm da nak kebah sket demamnye...aku siap bwk ubat demam dgn batuk kt nurseri soh die bg kat safiya....
so...tu jela citenye....ape yg aku nak rangkumkan kat sini ialah....walaupon kite berhati2 pandu kenderaan,x semestinye orang lain pon akan hati2 jgk....cume yg bestnye kecelakaan yg berlaku tu sebbaik x teruk sgt,,,,dan alhamdulillah nyawa aku & anak aku masih pjg lagi...
okla syg...tu je kali ni...nnt aku blogging lagi ye..
cau chen dol....

Friday, November 16, 2007

nape muka anak aku x sama dgn aku ???

aku x puas hati ni....ramai orang ckp muka anak aku x sama dgn muka aku....byk ikut muka ai....ishhh.... x bole jadikk nihhh !!

cube tgk gmbr nih....



kan anak aku ikut muka aku tuh.... :D

Tuesday, November 13, 2007

kisah abah + safiya 6 bln...

hai syg....

aku blk kg last week....tgk kubur abah didirikan kepungan dan nisan...alhamdulillah segalanye berjalan dgn lancar...ada buat kenduri doa slmt sket...pusara abah nampak indah...nnt aku nk mintak mak tanamkan pokok renek dan rumput carpet kat sekitar tanah kubur abah tu..moga2 pokok2 tu nnt mendoakan kesejahteraan utk abah dan memohonkan keampunan utk abah kepada Allah swt...aku harap abah damai di sana..al fatihah utk abah...

walaupun dalam hati masih sayu sbb terasa dgn pemergian abah,tapi sket sebyk aku gembira sbb hari ni safiya genap 6 bulan...cepatnye masa berlalu...safiya skang da pandai meniarap sambil angkat2 punggung,kadang2 tu die berpusing keliling 360darjah.yang buat aku gelak,die nak merangkak,tp gerakan nye tu kebelakang....heheh...aku tny mak...mak kate tu normal,die akan merangkak kedepan jgk nnt...mmg mula2 kebelakang dulu...

aku ade amik gambar safiya tp kamera terlupe lak nak bwk ke opis...xpela...sok luse aku upload masuk dlm blog ni....

aku ade baca paper hari ahad lepas..mingguan malaysia...ade jawatan kosong PDRM...jwtn yg ade utk wanita cume Inspektor aje...aku ingt nak try la...alang2 mintak sana sini susah sgt nak naik pangkat...try kan jela...untung sabut timbul,untung batu phm2 sendirik jela...aku baling batu tu kat muka Andak...hahahaha...kalo dapat,training 6 bln kalo x silap aku...nnt dptla aku title Inspektor Sahab Bombay Police Station...skueng skueng 18x....(da la badan gemuk, lutut sakit ..berangan nak jadi polis...boleh...Boleh Jalannn !!!! :p )...

xde yang menarik sgt hari ni...cumenye td ade makan free kt pantry opis and kol 2.30 td aku sit exam PTK paper khusus...ntah ape2 jela aku jawab tuh...belasah jela...x baca sgt nota sbb x dpt nak predict soklan...lgpon nota tu yg baca aku..kadang2 safiya pon baca nota aku tu..siap sembur2 air liur lg...huhuhu...

okla dear..that's all for now...bubyyyee..

Wednesday, November 07, 2007

apa nak jadi la aku ni...

syg,

td aku nak gi ke rumah mentua aku kat serdang jaya psl nak anta brg sket tau...on the way tgh drive tu aku ternampak van abah di arah bertentangan dgn aku...yg bestnye tuh aku nampak abah yg tgh drive..siap abah lambai aku soh blk...aku lambai la balik...pastu tibe2 van tu hon aku...aku mcm tersedar kejap...tgk kt cermin blkg,rupenye van UPM...ehhh...mcm mana aku boleh nampak abah td siap lambai aku... hmmm...pelik...

pastu bile da nak sampai area flat Bosnia tu...ade van accident..mcm van abah..terbalik tayar ke atas...aku nampak accident tu terus menggigil satu badan,perut aku rasa mcm ade rama2 tgh terbang kt dlm...stereng kereta aku terbelok ke kiri ke kanan...aku mcm terperanjat sgt..sebbaik aku dpt kawal kereta aku tuh..ntah kenapa aku terbayang2 accident abah tuh....aku termenangis kejap dlm kete....

isshkkk...ape hal aku ni...ape nak jadi ni....nape mcm aku pulak yg trauma ha?

Monday, November 05, 2007

dkt mana2 pon abah ada....

aku x tau la mata aku ni betul ke x...sbb kemana aje pegi...aku ternampak abah....apa da jadi dgn aku nih... :(

malam yang abah meninggal tu,aku x bole tido...terpusing sana terpusing sini nak lelapkan mata,tp x boleh...

yang aku pelik....aku dgr abah balik...bunyi van abah diberhentikan kt depan rumah,derapan selipar abah,bunyi abah bukak pintu dan tutup semula pintu dan masuk ke bilik mak kt belakang....aku terus bukak pintu bilik aku dan gi bilik mak...yang ade mak dgn liyana tgh tido...."ehh ...mana abah tadi "...kate aku....sungguh pelik...aku tau aku x bermimpi sbb aku x bole tido....in fact, mata aku terkebil2 nak cube tido x dpt2....

ntah la...yang aku sgt2 pasti mmg aku x bermimpi....100% sure...

ni da hari ke 5 arwah x de...xde lagi suara abah yg marah arif lmbt mandi..xde lg suara abah gadoh2 manja dgn mak...xde lagi suara abah yg riuh rendah kt dapur masak asam pedas melaka sama2 dgn mak...

aku sedih sgt...terlalu sedih....ya allah,tabahkanlah hati ku menerima dugaan mu ini...

ni ade bbrp keping gmbr abah yg sempat aku abadikan semasa hayatnya masih ada.... :(












abah selamat dikebumikan...

aku teringat kata2 bijak pandai..."ibu bapa yang malang adalah ibu bapa yg terpaksa mengiringi jenazah anaknya ke kuburan..tetapi anak2 yang beruntung dan bertuah adalah anak2 yang mengiringi jenazah ibu bapa nya ke kuburan"....

aku paling tidak bole lupakan hari pengebumian abah...suasana terlalu sedih dan sayu dan orang yang paling aku benci skali menangis mendayu2 di sisi jenazah abah..sape lg kalo bkn Andak yg biol tuh....biar die nilai sendiri tindakan die tuh...tindakan bodoh die tuh yg mengorbankan nyawa org yg sepatutnye die sayang,die sanjung,insan yg sepatutnye duduk di rumah dan berehat kerana lanjut usia....aku nampak riak muka Andak yang menyesal x sudah....aku x bole nak maafkan Andak..in fact,aku terlalu2 benci tgk muka die....

aku byk kali cium jenazah abah...sejuk...muka abah tenang,pandangan abah tu seolah2 sejuk,abah senyum...bersih sgt air muka abah....aku teringat kata2 abah..abah pernah cakap..kalo bole die nak meninggal mcm umur nabi muhd s.a.w.....aku senyum sendiri dgn air mata berlinangan....

waktu jenazah nak dikeluarkan dari rumah menuju ke surau berdekatan utk disemaygkan...adalah waktu yg paling mengharukan...smuenye menangis...ramai yg pengsan...aku da x perasan sape2 yg pengsan tu...yg penting bg aku mase tu aku nak ikut jenazah abah ke kuburan...

sewaktu jenazah abah hendak diturunkan ke liang lahad,aku ternampak andak mcm nak jd orang gila...mmg patut pon kau jadi gile...sbb kau da buat ramai org lain jadi gile disebabkan perbuatan kau dan kata2 kesat kau pada abah....kau berdoalah spy abah sempat ampunkan kau..dan yg paling penting kau tny Tuhan adakah Dia mengampunkan dosa2 kau pada abah...

jenazah abah sgt senang diuruskan ketika pengebumian...pd mula nye liang lahad nampak mcm x muat sbb mcm x cukup pjg..aku da cuak jgk mase tu ..tp alhamdulillah..mmg muat dan proses pengebumian berjalan dgn lancar dan cuaca sgt baik....imam yg bacakan talkin utk abah turut teresak2 sbb mmg mereka rapat dari muda smpi la abah habis nyawa..

setelah selesai smue menjirus air mawar dan tabur2 bunga rampai,andak peluk kubur abah sambil menangis2...achik pon mcm tuh...uda..along ..kami smue...smue menangis ....mase tuh da bbrp kali aku hampir2 jatuh tp sempat ai capai aku...aku peluk ai semahu2nya...aku x percaya abah da xde...

bile da blk aku cakap dgn mak aku nak buatkan kubur abah...alang2 aku x dpt bwk abah ke Langkawi...aku nak gunekan peruntukan tu utk buat kubur abah...kami pon tempah dkt Merlimau dan harganye mencecah 4 angka,,,tp xpe..aku puas ht..mmg itu niat aku utk abah...

aku pesan kt mak..kalo adik beradik sblh sana tny psl nak buatkan kubur abah,jez ckp aku da buatkan tp x payah bitau harganye...kalo diorang rasa nak hulur sket2..aku terime...tp kalo xde pon x pe...aku x kesa sbb mmg aku da niatkan utk abah....

rumah makcik kt Pulai buat kenduri tahlil utk hari arwah pertama dan kedua..kami buat hari yg ketiga..dan dijangkakan kami kt merlimau nak buat lg utk hari ke 40...yg kat pulai aku x sure mcmana, diorang buat atau x...


abah..semoga abah tenang di alam sana....Ya Allah tuhan yang maha penyayang,Kau tempatkanlah roh ayahandaku di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh...ya Allah tuhan yg maha mengasihani,Kau ampunkanlah dosa2 yang dilakukannya samada disedari atau tidak disedarinya..Ya Allah tuhan yg maha agung...Kau jauhkanlah ayahandaku dari azab siksa api nerakaMu Ya Allah Ya Rabbal Alamin...

Al fatihah utk abah aku... :-(


abah in memory...19 Syawal 1428 brsmaan 31 Okt 2007

perkara yang paling aku takutkan,perkara yang paling boleh aku nak elak dari berlaku ke atas abah,perkara yang paling2 aku x suka berlaku pada abah sebelum aku sempat tunaikan hajat die...telah pon terjadi...

abah da meninggal....abah da x de...betul ke ni??? abah da xde ke????....

sampai skang aku masih x bole terime hakikat ini....abah da pergi sayang....abah da pergi tinggalkan kite.....kenape bole jadi mcm ni...kenape.....kenape abah mesti pergi dulu sblm sempat kngah tunaikan janji kngah pada abah...kenapa abah....kenapa???? :-((

aku mcm x percaya abah da xde...aku masih terdengar2 suara abah yg gegak gempita tu..aku masih ternampak2 abah ade kt rumah,ade kat kedai,ade kat situ,ade kat sini...pendek kata..serata melaka tu kat mana tempat yg pernah/selalu kami singgah..kat situlah aku ternampak abah....

abah....kngah x ready utk terime pemergian abah ni....kan byk yg kite rancangkan...abah kate nak tlg kngah berniaga,abah kate nak gi Langkawi..abah kate nak gi haji/umrah dgn mak kngah....abah x syg kngah ke ,abah???kenapa abah mesti pergi dulu...kenapa bah..kenapa??????????????

aku dpt call dari hosp melaka kol 2.48pm.nurse tu ckp abah tgh tenat...tgh nazak...aku terus menggigil satu badan....nurse tu tny mana pergi waris..nape xde kat luar ICU...aku ckp cube call lagi ...mgkin tgh sembahyang....aku pon ckp kt nurse tu aku otw ke melaka...tlg bg rawatan terbaik utk ayah saya,aku kate kt die..die cume ckp..kami sedang cube...

lantas aku call adik beradik aku,ai,aku ckp sederas mungkin,srh smuenye blk dgn kadar segera..aku call mak..mak tgh makan cendol kat bukit china..mak kate br td mak tgk abah x smpi 15 min yg lps,mak kate abah ok tp mata asek pandang atas...aku ckp gi blk hosp abah tgh nazak....tp bile aku call uda,achik yang angkat,aku tny die kt mana...die menangis jwb br smpi Lumut..aku ckp patah balik cepat..abah tgh nazak aku kate...tibe2 die meraung...die jerit ckp "abah da xde kngah...abah da meninggal..."...jam2 tu jugak aku rasa aku nak gi bunuh si Andak x gune tuh...aku x percaya ....sungguh2 aku x percaya...kenapa nurse tu tadi tipu aku....kenapa....Ya Allah....kenapa mesti jadi mcm ni....kenapa....aku hampir2 histeria,badan aku menggigil sgt...kaki aku lembik,badan aku tibe2 rasa xde bertulang....abahhhhhhhh....... :((

aku mintak ai amik aku kat opis sbb kaki aku x terdaya nak tekan clutch,minyak....kami blk uma kemas beg,then amik safiya terus menuju ke hosp melaka...aku da xkire ape nak jadi,jadilah... aku nak cari parang ke kayu ke ape sekalipon yg sempat aku capai,kalo andak ade kat situ mmg aku bunuh die ....

tapi ai marah....ai kate kalo syg kan die,safiya.. tlg jgn buat hal katenye....sepjg perjalanan aku menangis saje....aku teringat kenangan aku mase kecik dulu dgn abah....abah seorang yg tegas tp sgt penyayang....

aku sampai rumah mayat mase tu da nak masuk maghrib,aku peluk smue org yg aku kenal,aku x bole nak dukung safiya,kaki aku nak melangkah rasa x terdaya...
bile proses post mortem abah da selesai,jenazah abah diletakkan di luar smntara tggu van jenazah smpi...aku tgk muka abah....aku menangis...muka abah mcm tgh tidur...muka abah bersih sgt dan yang paling aku x bole lupe....abah tersenyum...abah tidur dalam senyum....aku terus x bole berdiri masa tuh...sebbaik ai sempat capai aku...sedara abah bacakan doa aku x mampu nak aminkan..mata aku gelap....gelap sgt....

arif adik aku meraung,liyana,ida smue mcm tuh.kakak dgn abg din terpaksa tenteramkan kami....mak pon pujuk arif...arif la yg paling rapat dgn abah bas...
aku tgk mak mcm tabah...tp aku tau dalam hati mak,mak lah yg paling sedih sekali....

aku nampak andak tp aku elakkan bertembung dgn die...psl aku rasa nak tumbuk muka die dan nak tendang perut die....ntah kenapa darah aku mendidih2 nampak si andak x gune tuh....

van jenazah sampai dan bwk abah ke rumah Pulai...kami smue blk rumah merlimau dulu sbb mak nak mandi dan nak makan ubat dulu,then baru kami smue gi rumah Pulai..ramai sedara mara da berkumpul.Ateh,Angah,Andak kabarnye sampai pengsan2....kak Jue sabah tu smpi dgn Achik dgn Uda,terus meraung2...smue x percaya tgk jenazah abah yg terbujur kaku di ruang tgh rumah.kami baca yassin yg semampu mungkin dan kami blk merlimau da tgh malam....

kami berjanji akan dtg seawal pagi yg mungkin sbb jenazah abah akan dikebumikan pkl 9pg keesokkannye tuh...

Wednesday, October 31, 2007

kisah abah + raya 2007

hai syg,

semlm mak ckp dgn aku,abah da sedar semula dan berite yg agak best pada aku ialah abah da boleh mula buang air besar.nurse ckp abah da byk kali salin pampers,sbb kerap buang air besar...pd aku tu satu progress yg baik.cume mase nak bwk abah gi scan paru2 die time yg x best..nurse bukak alat bantuan pernafasan die,tp abah tercungap2..seolah2 mcm nak putus nafas,kate mak...tu yg x brp best ni.mak kate mak nangis tgk abah mcm tuh...yelah sblm ni abah ok..tp tibe2 pulak jd mcm ni..dugaan btl...hari ni nnt mak gi tgk lagi...aku nak blk tgk abah tp mak kate x perlula..jaga kije aku ni baik2...kalo ade papehal yg penting mak akan inform aku,katenye.....hermmmmm....

aku hampir2 terlupa nak letak gmbr raya 2007.thn ni aku beraya dulu kat rumah ai...malam raya kami dok uma mentua sampai raya ke 3.pagi raya ke tiga tu aku blk melaka beraya kt sana pulak.safiya dpt byk duit raya,aku cadang nak bukakkan akaun ASW 2020 utk safiya,tp syaratnye kena 6 bln keatas..so aku kena tggu lebih kurang lagi 2 minggu utk open account safiya tuh...yg aku nak kongsikan ialah hari raya thn ni mmg pada awalnye aku mmg da rasa x best...rupe2nye ade dugaan yg nak menimpa...

aku ada abadikan beberapa keping gmbr raya 2007...



gmbr family kami yg pertama kali berhari raya bersama baby.thn ni kami serba kuning..kuning diraja...



kamilah rakyat berjiwa raja...skueng3x...




safiya dgn bangganye posing tunjuk baju kurung die yg paling comel dalam dunia nih...heheh..besan mak aku kt muar jahitkan...



bergmbr dgn kuarga ai..ai x ramai adik beradik...berdua je...adik ai tu pon da bertunang,bakal kawin awal tahun dpn..



raya kedua safiya pakai skirt jeans dgn ves jeans,tp mase ni x pakai vest tu...panas...

safiya senyum2 nak ketawa tp mcm malu2...


safiya da ngantuk mase ni..tp aku paksa jgk die bergambar dgn aku...tgk la tembamnye aku nih...bile la nak kurus balik mcm dulu..huhu...


okla tu aje..bye...

Monday, October 29, 2007

abah .... : - (

syg,

td aku call mak.mak kate abah da x sedar,dr masukkan tiub khas bagi mengawal pernafasan abah dan secara x lgsg abah jd x sedar.kalo semlm abah bole lg bercakap dgn kami,mintak air ape smue,tp ari ni abah langsung x sedarkan diri.sedihnya aku....

oklah..aku nak layan pale jap...

Sunday, October 28, 2007

abah semakin kritikal...

darling...

tiada ape lg yang aku bersarang dalam fikiran aku sekarang ini melainkan kebimbangan aku dengan keadaan abah.aku blk hari jumaat mlm tu ari,abah sedar dan aku pon ade borak2 dgn die...yg x bestnye abah tny kenapa aku dtg,ade ape hal?...aku ckp dgn lembut..sajela kngah datang nak jumpe abah...abah asyik ckp nak air,die kate die haus sgt.nurse bg die minum air setiap 3 jam sekali...

nurse maklumkan pada aku dgn mak,paru2 abah mengembang akibat jangkitan kuman tuh.diet susu yang diorang bg kt abah pon abah x mampu nak hadamkan,pendek kate sistem penghadaman abah gagal berfungsi dgn baik.aku terkedu dgr nurse tu ckp mcm tuh.aku tny bile abah bole buang air besar semula,nurse tu ckp x tau bile,bergantung pada kekuatan pesakit.aku tgk saluran tiub yg dimasukkan kedalam hidung abah tuh,susu2 da basi tu mengalir kuar dari perutnye menuju ke plastic container yg disangkutkan kt bwh katil abah.aku sentuh perut abah,tegang sgt..keras sgt..abah kate perut die sakit.aku nak sapu minyak angin,tp nurse x bagi,takut effect lain pulak nnt.aku kesian tgk abah...

abah...cepatla sembuh....kakngah rindu nak dgr riuh rendah suara abah kat rumah..... :-(

keesokkan hari nye(sabtu),aku adik2 beradik berkumpul kt hosp,dari 12.30-2.00ptg hingga 4.00-5.00 ptg...kami bergilir2 tgk abah,di samping kuarga sblh sana yang ramai sgt nak tgk abah....aku pening kepala dgn keadaan tu,terlalu ramai.dan yang paling membuatkan aku pelik,tibe2 kuarga sblh sana nak berbaik2 dgn kitaorg.sblm ni diorang langsung x pandang kitaorg,bile kami lalu depan mereka,mereka buat2 x nampak sambil memaling muka ke arah lain.

uda tny aku,ada janji dgn abah ke nak masukkan abah ke Hosp Pantai ?aku ckp la xde janji,tp mmg abah ade mintak die di masukkan ke hosp pantai...mana la aku mampu nak masukkan abah kat situ,bil nye melambung2 tuh.die tny lagi psl GL aku,aku ckp aku da tny kat kaunter Unit Hasil tuh,org tu kate kalo ayah tiri prosedur die lain sket,nak tau lebih lanjut kena tanye pegawai die Isnin nnt,so aku serahkan aje kat Uda utk buat ape yg patut.uda tny lg,aku ade x peguam peribadi utk fight psl kes abah ni dgn insurance nnt.amboi2,kayanye aku nak pasang peguam peribadi..manala aku mampu...diorang kate diorang ade kenal peguam utk kes2 kemalangan ni,peguam ni hanya akan charge slps menang dalam perbicaraan tu nnt.aku ckp so gune jela peguam tu,aku mana mampu nak pasang2 lawyer.

dan yg paling last skali,uda tny aku psl kununnye mak aku berhutang dgn die.aku tnyla hutang mcm mana,setahu aku diorang adik2 beradik yg byk berhutang dgn mak aku.uda ckp,abah ade pinjam duit uda utk tlg top up duit kereta mak yg tertunggak.die kate,x byk cume rm200 je.patutla diorang berbaik dgn kami,nak mintak duit rupenye...aku ckp nnt aku nak confirmkan dgn mak dulu...kalo btl,esok aku byrkan...

bile aku confirmkan dgn mak aku,mak kate mana ade abah pinjam duit uda,mak ckp yg mak tahu,abah pinjam duit india belakang rumah yg bwk bas rombongan tu yg da janji nak bg abah komisen.utk confirmkan btl2,mak gi tny india tu sendiri so mmg btl abah mmg ade hutang die.bile aku ckp dgn uda aku akan byrkan hutang abah kt india tu,uda kate tu hutang mak dgn uda,kenape india tu pulak aku nak pegi byr...aku jd pening pale...uda ckp mcm ni,beriye2 nak blk duit tuh,india tu pulak ckp mcm tuh,mak pulak ckp macam ni...mana satu yg btl ni???...uda kate die nak pakai duit tu sbb duit die da habis belikan barang2 utk abah masuk icu tu,rm110.die kate phm2 jela kan br2 lps raya ni,duit byk hbs.

yang aku jd perasaan x best tu,kenapa mase abah tgh sakit mcm ni,diorang boleh timbulkan soal duit,x bole ke berkorban sedikit utk abah.abah da byk berkorban utk anak2 dari diorang kecik smpi besar,kenapa hal yg seciput ini diperbesar2kan?x bole ke mintak adik beradik die tlg sesama sendiri,sedara mara diorang pon bukannye xde yg berada..kenapa timbulkn soal kunun2 hutang abah tuh???aku sungguh2 x paham,dalam keadaan yg mcm ni diorang bole bersifat materialistik lg.kenapa la....

aku yg jadi tersepit...nak x nak aku terpaksa bayarkan hutang abah kat india belakang rumah tu rm200,dan aku bg uda rm200.bodohkan aku ni?aku nak menyelamatkan keadaan,aku malas nak bising2,lgpon aku anggap mcm xpela,aku berkorban utk abah,sekurang2 nye aku dpt berbakti utk abah dan kurangkan bebanan hutang die.ai x setuju dgn tindakan aku,tp aku rasa itula jalan terbaik masa abah tgh sakit mcm ni,x kanlah kerana rm200 nak berperang2..btl x...

sayang,mcm mana aku nak hiburkan hati aku??aku rasa aidilfitri kali ini yang paling x best,x meriah...

anyway,tu ajela coretan aku wat masa ni...nnt aku tulis lg.
bye..


Friday, October 26, 2007

lagi berite x best pasal abah

sayang,

aku nak menangis ni,tp aku tahan.td aku call uda anak abah tu...uda ckp paru-paru abah dijangkiti kuman la pulak...dan lagi dr dpt detect abah kena kencing manis.plus,tekanan darah abah tinggi sgt.mcm mana ni....aduhhhh....risau hati perut aku ni....dr da bagi antibiotik kt abah,skang bergantung pada kekuatan badan abah utk bantu antibiotik tu berkesan melawan kuman tu...Ya Allah,Kau selamatkan ayahku,kuatkanlah semangatnya untuk mengharungi dugaanMu yg maha berat ni Ya Allah..Kau la tuhan yang Maha mengasihani...limpahkan kurnia rahmat Mu kepada nya Ya Allah...berikanlah dia peluang untuk menikmati lagi kesempurnaan ciptaanMu,Ya Allah tuhan yang maha penyayang....

ptg ni aku blk kg,i'allah aku nak singgah kejap kt hosp melaka tu,tgkla kalo bole masuk ke icu tu walaupon kejap....

semoga segala yg terbaik sahaja utk abah...

Thursday, October 25, 2007

abah accident

sayang...

aku sedih sgt....abah bas accident...accident kat merlimau..dekat dgn kubur cina lama nak dkt smpi Sempang tuh....kecederaan abah teruk sgt pd aku..semasa blog ini ditulis abah masih lagi dalam ICU kat HB Melaka...kt ICU tu cume boleh masuk berdua2 je, xbole lama2 & dtg melawat pon cume dibenarkan pd waktu melawat je...kaki dan tangan abah smue patah tp yg bersimen+masuk besi cume kaki kiri dan tgn kanan...kaki kanan dan tgn kiri tu dr kate fractured sket,boleh bercantum secara semulajadi dengan sendirinya..tulang rusuk abah sebelah kiri pon patah tp dr da masukkan besi.yang sedih sekali tulang pinggul/punggung abah sblh kiri hancur...nak kena operate utk buang serpihan2 tulang tuh utk dimasukkan plat besi,tp jantung abah pon x berapa stabil,pernafasan abah tercungap2...abah bernafas gune mask oksigen.dr perlu stabilkan pernafasan abah betul2 baru bole operation.


abah boleh bercakap tp semput.nurse tak kasi kami bercakap dengan die & x kasi kami bagi air utk die minum walaupon abah mintak sesngt dengan tunjukkan isyarat.nurse kate kalo sayangkan abah jgn borak atau bg air kerana itu hanya akan membuatkan die lebih kritikal.abah bersuara perlahan kat aku mintak aku sorok2 bawak kain basah2 masuk dalam beg utk diperahkan air masuk ke tekak die,tp aku x buat.mmg aku x smpi ht tp mengenangkan nurse da pesan mcm tuh...aku terpaksa tolak permintaan abah.dengan linangan airmata aku hanya mampu ckp "abah kena kuatkan semangat abah ye..kakngah x bole bg abah minum air,nnt abah lagi semput"...mata abah sayu je pandang aku lps tu die pejam blk mata die.aku menangis tgk abah berkeadaan mcm tuh...

aku terkenang abah mintak ayam KFC bbrp hari seblm kejadian.aku x belikan die KFC tp aku bawak die+mak gi makan ikan bakar kat serkam.byk jugak abah makan..aku order ikan siakap 3 rasa,udang butter fried,sotong bakar and ikan bakar...mmg abah berselera sgt mase tuh...aku seronok tgk abah makan byk.sblm kejadian pon aku ade bercadang nak bawak abah mak arif gi bercuti,destinasi x dipastikan lg,yg paling dkt dgn perhitungan kitaorg ialah Langkawi.aku cadang nak naik flight...saje la aku nak gembirakan hati mak abah...pening sgt dgn karenah anak2...

puncanya aku bwk mak abah gi makan ikan bakar sbb aku nak hilangkan perasaan terkilan abah dengan tindakan anak die(adik tiri aku),yang kami panggil Andak.aku geram dengan andak.nak tau kenapa??,,,sbbnye andak tu x sedar diuntung...abah da carikan die kije,kije nye sama jugakla memandu van kilang mcm abah,tp utk shift2 ke kilang lain.2,3 hari sblm kejadian,abah marah andak sbb x bawak van pegi amik budak2 kilang shift ptg.alasan andak mase tu die x sempat sbb gi beraye.abah naik marah la kan...dalam pada marah2 tu andak pon tinggi2kan suara kt abah,die cakap nak berenti bwk van kilang,sbb die byk dgr ckp bini die spy berenti je kije sbb susah nak berjalan,lg2 nak berjalan beraya...patut ke??patut ke itu yg die jadikan alasan????

terus abah keluar rumah menuju ke rumah kitaorg kt merlimau.bergenang air mata abah cerite perihal andak kat kitaorg..muka abah sembap,aku tau die baru lps menangis..aku nak gi marah andak,abah kate x payah,sbb andak byk dgr ckp bini die...kenapela andak tu x sedar diri..da la kelulusan setakat PMR,da dpt kije pon da cukup bagus dgn gaji yg bole tahan,selama ni die x bekerja,menyusahkan abah dgn menumpang rumah abah walaupon da berkawin,die x rasa malu ke haa???

disebabkan abah segan dgn Ah Kaw (bos diorang),abah terpaksa gantikan shift andak,disamping abah kena juga jalan amik budak kilang utk shift die...bygkan sblm ni abah cume amik 2,3 trip..tp andak punye pasal abah terpaksa amik smpi 6 trip...patut ke tak???nak dijadikan cerita,sbb x larat,penat dan keadaan abah yg terbatuk2 x sihat tu,abah x perasan termasuk jalan bertentangan mase tgh terbatuk sbb gelap mata,langsung berdentum dengan lori...van abah remuk sgt,orang ramai dtg tlg,bomba pon dtg utk kuarkan abah yg tersepit...budak kilang yg dok sblh abah pon teruk jugak keadaannye tp die da stabil.jiran2 aku kt tmn muhibbah ade yg nampak accident tuh...


aku sedih sgt dan aku geram+marah sgt dgn andak...nak dijadikan cerite ni lebih best..die bole kurang ajarrr dgn mak aku+abg din kununnye marah kitaorg smpi lmbt sket...nak tutup kesalahan die la tuhhh...pegi mamposla engko...tu aku blom campur tgn lg tuh..kalo da masuk dgn mulut + kaki + tgn aku mmg habis andak tu aku kerjakan...peduli ape aku!!!! walaupon die cume adik tiri je..aku berhak marah die....kakak aku da tampar die hr tuh sbb kurang ajar sgt.wat mase ni aku buat2 x nampak die...aku nak die tau yg aku mmg benci dgn tindakan die smpi aku terlalu marah utk berckp/bertegur sape dgn die...


AKU AKAN PASTIKAN DIE MENYESAL SEUMUR HIDUP DIE KALO APE2 TERJADI PADA ABAH..AKU TAKKAN MAAFKAN DIE....


yang kt opis aku pulak satu hal...aku mintak GL utk abah aku tuh,yelah kalo bole combined GL aku,uda,dan achik rasanye x la byk sgt kena bayar kan....GL aku tu pon abah dpt duduk 1st class,i'allah layanan tu lebih baik.tp nye pegawai aku kt sini,sengaja cari pasal x nak sign GL tu,kununnye pasal binti x sama...habis tu dah abah aku tu jaga aku dari aku sek men sampai aku da beranak pinak,xkan la bile die dalam kesusahan mcm ni aku nak tgk aje,,,dah consider abah aku tu as Penjaga aku la kan...kawan aku kt opis ni siap soundkan pegawai aku tu,plus Shaz member baik aku tu bukakkan buku perintah2 am m/s 138 kasi aku tau yg ayah tiri mmg bole dibuatkan GL...ni ayatnye "seseorg peg yg menerima opsyen SSB adalah layak utk m'dptkan kemudahan rawatan bagi ibu bapa mereka yg sah. Ibu bapa yg sah ditakrifkan sbg ibu bapa kandung atau ibu tiri atau bapa tiri atau ibu bapa angkat yg pertalian kekeluargaan adalah sah di sisi undang2."


tp alhamdulillah akhirnye die sign jugak...sajela tu ...nak bikin panas...org da sedia susah..die lg nak kasi susah...ape benda laa...


okla syg..wat mase ni tu je luahan hati aku yg tgh geram ni...kalo nak ikutkan berbakul2 aku nak sumpah org2 yg x sedar diri ni..tp biarla aku simpan dalam hati yg selebihnye tu..at least lapang la sedikit sebyk kepeningan+tekanan yang aku hadapi mase ni...


k.bye syg...

Saturday, October 20, 2007

member2 bertunang...

hi darling,,,


aku nak bitau cerite yg bole kate best la utk diri aku...

kawan baik aku dari sek men sampai skrng,suriatul adha bt mohd yassin,akhirnye bertunang dengan fendi pd 20/10/2007,bf die mase belajar dulu,hubungan dieorang ni lama sgt ,aku kire2 makan masa 7 thn jugak la...lama kan???

hantaran fendi 9 dulang berbalas 12 dari sue,saje je sue buat genap sbb ade kek sponsor terlebih satu.majlis sue dibuat sesederhana mungkin.fendi orang pahang tp rombongan berlepas dari shah alam,mungkin sbb diorang x nak berada terlalu lama sgt atas jalan raya.kat shah alam tu ade sedaranye si fendi tuh.hemm...x lama lagi jd orang pahang la sue gamaknye.hantaran sue ditetapkan RM 8 ribu,separuh da pon diserahkan pada sue mase bertunang tuh...tempoh pertunangan dijangkakan setahun...

lagi sorang member baik aku yg bertunang ala koboi si Yus tu haa(nama sebenar Nazhatul Shima Ab hamid)...terkujat arnab aku aku(bukan beruk tau,arnab comel sket :-D).aku dpt tau die bertunang pon psl aku sms die mase tu nak ajak die gi majlis sue bertunang.kalo aku x sms die,x denye aku tau die bertunang..ade ke patut tibe2 je bertunang,x war2kan pon pd kengkawan2...ish3x...ko ni yus...nnt kawin jemput aku tau....x silap aku hari khamis 18 Okt die bertunang....
so ni la gambar2 diorang bertunang ye...enjoy !
ni gambar2 sue bertunang...

pose bahagia sue sebelom bergelar tunangan orang...yg tu kawan2 yg sempat dtg ke majlis sue...

lihatla ketembaman ku selepas bergelar ibu...

antara hantaran2 sue kepada fendi...


sue terime cincin merisik dan cincin bertunang sekali gus...


bergambar kenangan dgn bakal mertua

wajah ceria+berdebar sue slps bergelar tunangan orang..


amboiii...bangga tunjuk duit nampak....heheh...yg kt sblh tu...tulah fendi,tunang sue yg tersayang...

okeh..ni gambar si yus bertunang...aku x de gambar lengkap die..ni pon main extract je dr blog die...heheh..jgn marah ye yus...






bye !!